Здраве и красота

Кои са вредните съставки в лака за нокти?

И защо трябва да се избягват?

12.05.2014г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Лакът за нокти е основният компонент на красивия маникюр на жените и най-използваното средство за разкрасяване на ноктите. Повечето дами, грижещи се за изяществото на маникюра си, почти не свалят лака от ноктите си. Но дали всички лакове са безвредни, щом са пуснати в търговската мрежа?

Повечето лакове съдържат дибутил фталат – съставка, сгъстяваща политурната субстанция, помагаща на лака да засъхва бързо върху ноктите. Според изследванията обаче тази съставка нарушава ендокринните функции на жлезите с вътрешна секреция и се свързва с вродени дефекти при бебетата, чиито майки са поддържали маникюра си през цялото време с лак, съдържащ този вид фталат.

Срещат се и други вредни съединения, обявени за канцерогенни от някои органи за контрол на здравето. Това са толуол и формалдехид. Европейският съюз забрани през 2003 година употребата на дибутил фталат и формалдехид в козметиката, въпреки че според Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, тези съставки не са толкова вредни в малки количества.

Свързани статии

Спорът по този въпрос все още не е решен, но съветът на лекарите е да се четат внимателно етикетите на козметичните продукти и да се избягва употребата на лакове и други средства за разкрасяване, които съдържат противоречивите съединения.

В последните години усилено се разработват козметични продукти и средства за разкрасяване с натурални продукти. Разчита се, че ще бъде открита формула, която да е изцяло безвредна за здравето на ноктите и кожата, и то съвсем скоро.

Снимка: Photl

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Аз не мога да разбера от какво ми се цепят ноктите, дали от лака или от лакочистителя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар