Здраве и красота

Лоши навици, които развалят зъбите

Енергично и прекомерно четкане на зъбите

17.06.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чудили ли сте се защо след миене на зъбите след всяко хранене и редовно посещение при зъболекаря, зъбите ви все пак се развалят? Вероятно знаете за това как тютюнопушенето, прекомерната консумация на кофеин и алкохол развалят зъбите, но знаете ли, че и прекомерното им четкане е също толкова вредно?

Стоматологичното здраве е доста деликатно и изисква повече внимание, отколкото смятате. Има някои неща, които повечето хора правят в ежедневието си, без да си дават сметка колко лошо влияят те на здравето на зъбите и устната кухина.

Енергично четкане

В старанието си да почистят качествено зъбите, много хора четкат прекалено силно и енергично, което разваля емайла на зъбите. Не само това, а венците също страдат от прекаления натиск. Рискувате да ги разраните, а така стават по-уязвими за редица инфекции, причиняващи сериозни проблеми и дори загуба на зъби.

Използвате зъбите си, за да отваряте разни неща

Много хора усещат зъбите си достатъчно силни, за да ги използват вместо отварачка. Така се отварят бутилки, измъкват се тапи, развързват се възли, но дори да не изпитвате болка или дискомфорт, зъбите страдат. Те могат да се напукат или да се счупят.

Дъвчене на лед

Някои хора много обичат да се разхлаждат, дъвчейки леда, останал от коктейла или питието. Това поставя зъбите в голям риск от напукване и счупване, защото екстремно ниската температура, която емайлът понася, е предпоставка както за болка, така и за счупване.

Пиърсинг на устните или езика

Оказва се, че пиърсингите около и в устата са доста опасни за здравето на зъбите. Металът, от който са направени, непрекъснато е в съприкосновение с венците и емайла на зъбите, което е предпоставка за увреждането им с течение на времето. Дъвченето и невинната игра с пиърсинга също биха могли да са в основата на развалянето на зъбите.

Скърцане със зъби

Някои хора имат лошия навик да скърцат със зъби, не само през деня, когато този акт може да бъде осъзнато преборен, но и през нощта, когато нямаме особен контрол над съзнанието си. Това скърцане причинява доста големи щети на зъбите – изтърква емайла, което може не само да го напука и увреди, но и да достигне до силно чувствителната сърцевина на зъба.

Свързани статии

Гризете моливите и химикалките

Гризането на химикалката внася болестотворни бактерии в устната кухина, което е предпоставка за поява на сериозни заболявания. Издраскването на емайла пък води до изтъняването му и съответно по-лесното му увреждане и податливост на кариеси или по-сериозни проблеми.

Смучене на бонбони

Честото консумиране на смучещи бонбони, в това число и смучещи таблетки против грип и кашлица, може и да изглежда безобидно на пръв поглед, но тези таблетки са пълни със захар или подсладители. Това директно влияе зле на зъбите и спомага за по-бързото им разваляне.

Освен това тези захари реагират с лепкавата плака, която полепва по зъбите всеки ден. Захарта взаимодейства с плаката като се превръща в киселина. Тази киселина атакува директно зъба и го разваля.

Консумиране на вредни за емайла храни

Газираните напитки и кафето са най-често употребяваните напитки от много хора по света. Те са и водещи по ниво на увреждане на зъбния емайл, заради захарта, която съдържат. Кафето, дори да бъде консумирано чисто, съдържа съединения, вредни за зъбите.

Прясно изцедените сокове от цитрусови плодове също атакуват безмилостно емайла. Консумацията на леденостудена или прекалено гореща храна също не е за предпочитане.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Чойбалсан ( преди 9 години )
Най-добре да не ядем и пием нищо и зъбите ни се ще се запазят идеални .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар