Здраве и красота

Нередовният цикъл крие риск от рак на яйчниците

За нередовен месечен цикъл се приема този, който не е настъпил в рамките на 35 дни

13.06.2014г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Нередовният месечен цикъл почти винаги подсказва за здравословен проблем. Винаги щом забележите някакво отклонение или промяна в неговата честота е добре да се консултирате със специалисти, тъй като това крие сериозен риск за вашето здраве. Наскоро бяха обявени резултати от проучване правено в тази посока.

Според специалистите провели тестовете, нередовните месечни цикли крият риск от развитието на рак на яйчниците. За учените това е важно откритие, тъй като може да спаси живота на много жени.

За провеждането на проучването учените използвали информация за около 14 000 жени, чието здравословно състояние е било наблюдавано близо 50 години и са били част от плана на Kaiser Permanente Health Plan in Alameda в периода между 1959 и 1967 година.

Резултатите показали, че тези, които имали нередовен месечен цикъл са били изложени два пъти повече на риск от развитието на рак на яйчниците в по-късен етап от живота си, в сравнение с останалите жени, а някои дори са починали от този вид рак.

За нередовен месечен цикъл се приема този, който не е настъпил в рамките на 35 дни или е липсвала овулация.

По време на проучването 103 жени са развили рак на яйчниците, 20 от които са с нередовен менструален цикъл, а 65 са починали от рак на яйчниците, от които 17 са били с нередовни менструални цикли.

Свързани статии

Под внимание са били взети и други фактори, които биха могли да увеличат риска от развитието на болестта, като възраст, тегло, употреба на наркотици, противозачатъчни хапчета.

Изследванията са изключили безплодието като фактор, тъй като всички жени участвали в проучването вече са имали по една успешна бременност.

За учените все още не е напълно ясно как нередовните месечни цикли повишават риска от развитието на рак на яйчниците, но се смята, че хормоните имат водеща роля.

Яйчниците при тези жени е много вероятно да бъдат изложени на по-ниски нива на хормона прогестерон, който се отделя по време на овулация и се смята, че може да е като защита срещу смъртоносната болест.

Нередовните месечни цикли могат да бъдат предпоставка и за развитието на други тежки форми на рак на половите органи като рак на матката, добавят учените.

За жалост ракът на яйчниците е труден за диагностициране. Единственият начин да бъде установен навреме е чрез редовни гинекологични прегледи.

Данните от проучването са публикувани в healthday.com.

Коментирай
Свободно време