Здраве и красота

Характерни белези на емоционалното хранене

Вие имате ли този проблем?

01.07.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храните ли се емоционално? Чувствате ли се виновни, че сте се предали на емоционалното хранене в някакъв момент от живота си?

Емоциите като гняв, тъга и дори щастие могат да са причина за неконтролирани хранителни навици. Когато сте тъжни или под стрес и напрежение, мозъкът ви ви кара да се хванете за храната като отдушник, за да ви накара да се почувствате по-добре.

Свързани статии

Неконтролираното, спонтанно и хаотично емоционално хранене може да не изглежда проблем на пръв поглед, но като се превърне в навик, то скоро довежда до преяждане. Защото хората, които посягат към храната в емоционални моменти, обикновено не пропускат основните хранения. Така дневният прием надвишава многократно допустимите калорийни стойности.

Затова е важно да се внимава за наличие на предупредителни знаци, че сте попаднали в капана на емоционалното хранене. Ако не бъде осъзнат този проблем, той може да се превърне в зависимост.

За да разберете дали имате проблем с емоционалното хранене, вижте някои от най-характерните признаци, че то е налице.

  • Чувствате необходимостта да ядете всеки път, щом сте под напрежение.
  • Когато се чувствате тъжни, самотни, ядосани вие подсъзнателно някак достигате до хладилника.
  • Често консумирате „успокояващи“ храни, като шоколад, бонбони, торти, бисквити, сладолед, които ви карат да се почувствате по-добре.
  • Непрекъснато имате желание да хапнете нещо, независимо дали сте гладни или не.
  • Когато получите пристъп на силно желание да хапнете нещо, а вкъщи нямате нищо подходящо, сте способни да излезете дори в 3 през нощта, само и само да си купите нещо сладко, например.
  • Налице е очевидна зависимост от емоционалното хранене, ако то ви прави щастливи за момент. Характерно е, че скоро след това лошото настроение се връща, досущ като при зависимостите.
  • Когато се нахраните, вие с нетърпение чакате да дойде моментът на следващото хранене, питате се какво ли ще има за обяд, какво ви се хапва и т. н.
  • Мислите за храна, въпреки че сте се нахранили скоро.
  • Постоянно се борите с теглото си.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Аз го правя непрекуснато - ужасно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар