Здраве и красота

Как да се предпазите от кърлежи през лятото?

Използвайте репеленти за кожа

19.06.2014г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лятото вече е тук. Но докато се радваме на слънцето и заобикалящата ни природа, ни дебнат и опасности като ухапванията от кърлежи. Те са малки паякообразни насекоми в тъмнокафяв цвят, които се хранят смучейки кръв от бозайници, птици и хора.

Те могат да донесат много зарази и здравословни проблеми както на животните, така и на хората. През топлите месеци е особено важно да сме предпазливи, за да намалим риска от ухапване. Ето няколко съвета.

Използвайте репеленти за дрехи

Предлагат се препарати под формата на спрей, които се пръскат от разстояние върху материите. Те съдържат така известната съставка срещу насекоми, наречена DEET, която отблъсква и комарите.

Ако планирате разходки из планината или пикник на някоя китна поляна, задължително нанесете такъв препарат върху дрехите си, обувките, палатката, туристическия стол и т. н., като следвате инструкциите указани на опаковката.

Използвайте репеленти за кожа

Те се предлагат под формата на спрей, лосион и осигуряват защита в рамките на поне 6 часа.

Носете светли и цветни дрехи

Бялото и облеклото в ярки цветове увеличава шанса да забележите евентуално полазил ви кърлеж. Ако през летните дни носите черни или тъмни дрехи, е по-малко вероятно да забележите полазил ви кърлеж. Освен, че са малки, кърлежите са и тъмни на цвят.

Ако имате градина, задължително поддържайте тревата в нея по-ниска и се информирайте какви препарати е необходимо да нанесете, за да защитите двора си от нашествие на кърлежи.

Правете ежедневна проверка

Бъдете бдителни. Въпреки репелентите, винаги съществува малък риск да ви е полазил кърлеж. Всекидневно оглеждайте местата, в които най-често се крият кърлежите като косата, по ръцете, между краката, зад коленете, дори и в пъпа.

Всекидневно оглеждайте и домашните любимци, тъй като внесените кърлежи лесно се установяват върху килими, мека мебел и биха могли да навредят и на тях.

Ако предпочитате да използвате естествени методи, с които да се защитите от кърлежите, ето няколко:

Репелент от цитруси

Сварете няколко кори от цитрусови плодове, като портокал, лимон, грейпфрут. Варете около 10-15 минути и след това оставете отварата да се охлади. Поставете я в шише с пулверизатор и нанесете върху кожата.

Свързани статии

Етерични масла

Някои масла също могат да помогнат срещу кърлежи. Особено ефикасни са масло от бадеми, розмарин, здравец, босилек, кедър, канела, лимон, лавандула. Хубаво е да си направите ароматна комбинация от няколко вида масла, които с лек масаж да нанесете върху кожата си.

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт е особено ефикасно. То има бактерицидно, дезинфекциращо, имуностимулиращо действие и пази ефикасно от насекоми. Нанасяйте от него върху кожата с леки масажни движения.

Направете си душ гел репелент

Към душ гела, който използвате ежедневно също може да добавяте всеки път по няколко капки етерични масла и с него да измиете цялото тяло.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
В последните години са истинска напаст и не помага дори когато е напръскано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар