Здраве и красота

Кои витамини и минерали помагат в отслабването?

Те помагат ефективно да изгорите излишните калории и да изградите релефни мускули

01.07.2014г. / 14 11ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Човешкият организъм се нуждае от достатъчно витамини и минерали, за да могат всички функции в него да протичат нормално. Недостигът им може да бъде причина организмът ви да не може да абсорбира важните хранителни елементи, което може да влоши здравето като цяло, но и да бъде причина за наддаването на килограми.

Важно е когато спазвате диетичен режим да приемате една специална група витамини и минерали. Специална е, защото тя помага ефективно да изгорите излишните калории и да изградите релефни мускули.

Витамини от групата В

Витамините от групата В са познати още като Витамин В комплекс. Тя в ключва осем витамина, като всеки един от тях служи на тялото по определен начин. Когато спортувате, храните се здравословно и не допускате дефицит на тази група витамини, свалянето на излишните килограми ще бъде успешно.

Благодарение на витамините от група В тялото ви превръща приетите с храната въглехидрати в енергия. Те играят важна роля и в процеса на храносмилане, обмяната на мазнините и пречистването на черния дроб от токсините. С тяхна помощ ще намалите и нивата на стрес.

Витамин D

Редица проучвания сочат, че това е един от най-важните витамини, участващи в процеса на отслабване. Витамин D играе важна роля в усвояването на калция и фосфора, поддържането на костите здрави и намалява риска от появата на остеопороза.

Изследователи от Университета в Минесота установили, че тези пациенти, които приемат достатъчно количество витамин D постигат по-добри резултати в свалянето на излишните килограми за разлика от тези, които не приемат достатъчно от него. Препоръчителният дневен прием за възрастни е между 5 и 10 мг в зависимост от възрастта.

Витамин С

Изключително ефективен при изгарянето на излишните килограми. Той повишава нивата на енергия, ускорява метаболизма и спомага за изгарянето на излишните мазнини.

Дефицитът на този витамин е една от възможните причини за забавянето на метаболизма и покачване на килограмите. Ако сте активно спортуващи, този витамин ви е изключително необходим, когато искате да оформите релефни мускули.

Витамин С е антиоксидант, който защитава мускулните клетки от увреждането на свободните радикали, като по този начин повишава възстановяването и растежа им. Витамин С е всъщност аскорбинова киселина, участваща в синтеза на колаген, а колагенът е основният компонент на съединителната тъкан. Препоръчителният дневен прием за възрастни е около 80 мг.

Калций

Богатите на калций храни и хранителните добавки могат да бъдат ваши добри помощници в загубата на излишни килограми. Този важен минерал е необходим не само за здравето на костната система.

Той отговаря и за разпределянето и съхраняването на мазнините в тялото, Когато приемате достатъчно от него, вие сваляте ефективно килограми и поддържате една здрава мускулна тъкан. Препоръчителният дневен прием за възрастни е около 1000 мг.

Свързани статии

Хром

Благодарение на него организмът ви разгражда мазнините и въглехидратите. Той също така работи заедно с инсулина и превръща глюкозата в енергия.

Цинк

Цинкът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, както и регулирането на инсулина. Неправилната функция на щитовидната жлеза може да възпрепятства значително метаболитните процеси, което да доведе до нежелано тегло.

Ето защо е важно да не допускате дефицит на този важен микроелемент, а също така и да следите за състоянието на щитовидната жлеза. Препоръчителният дневен прием за възрастни е около 10 мг.

Манган

Подпомага загубата на тегло като изгаря ефективно въглехидратите и мазнините.

Магнезий

Недостигът на магнезий в организма се свързва с невъзможността ефективно да изгаряте мазнините. Той играе важна роля в производството на енергия. Препоръчителният дневен прием за възрастни е около 300 мг.

Необходим е за поддържането на един добър метаболизъм, което от своя страна пречи да трупате излишни килограми.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
10 rate up comment 2 rate down comment
Чойбалсан ( преди 9 години )
Най- много помагат витамините : мотика , лопата , кирка и др. такива с имена на сечива и инструменти .В краен случай може и такива с имена на спортен инвентар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар