Здраве и красота

Бирата може да бъде полезна за здравето

В умерени количества...

21.07.2014г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl

Снимка: photl

Бирата е една от най-консумираните напитки по целия свят. На парти, по време на хранене или за разхлада на плажа, тя носи много ползи за нашето здраве, когато е консумирана в умерени количества.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Според специалисти, алкохолът, който се намира в бирата, може да помогне да намалите риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Изследването е публикувано в Journal of the American Dietetic Association.

Според резултатите от тестовете, които са направени в тази посока, умерената консумация на алкохол пречи на кръвта да се съсирва бързо.

Алкохолът може да увеличи нивата на добрия холестерол и да понижи лошия, както и високото кръвно налягане.

Подобрява бъбречната функция

Умерената консумация на бира намалява риска от образуване на камъни в бъбреците. Хмелът в бирата спомага за забавяне освобождаването на калций от костите. Твърде много калций може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Бирата е и с високо съдържание на вода, което допълнително спомага за прочистването им.

Богата е на хранителни вещества

Вероятно ще ви изненада, но една от любимите ви летни напитки е богат източник на хранителни вещества. В нея се съдържат много фибри, витамини от група В като ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина, рибофлавин, и витамини B6 и B12.

Намалява риска от диабет

През 2001 година учени от Харвард направили изследване сред 38 000 мъже на средна възраст. Тези от тях, които са консумирали не повече от две бири на ден, са намалили с 25 на 100 риска от появата на диабет тип 2.

Свързани статии

Намалява риска от рак

Любима ваша храна, която комбинирате с пиенето на бира е печеното месо. Според португалски учени, когато мариновате месото в марината съдържаща бира, елиминирате почти 70% от канцерогените, съдържащи се в него.

Според учени в бирата се съдържа противораков агент, наречен xanthohumol, който се бори с причиняващите рак ензими.

Изгражда здрави кости

Бирата е богата и на силиций, вещество, което прави костите здрави и силни. Въпреки това, внимавайте с консумацията на бира, защото така увеличавате риска от фрактури.

Повишава здравето на мозъка

Консумирането на една бира на ден може да намали риска от понижение на умствените функции, които настъпват с възрастта и намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер с 20 на 100.

Снимка: Photl

Коментирай
Свободно време