Здраве и красота

Съвети за естествено намаляване на кръвната захар

Полезни не само за диабетици, но и за здрави хора

08.08.2014г. / 14 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За хората, страдащи от диабет, поддържането на нормални нива на кръвната захар е от животоспасяващо значение. Едни от есенциалните неща в този контекст са храната и начинът на живот. 

Кои са ежедневните трикове, които ще ви помогнат да контролирате по-ефективно нивата на кръвната захар?

Никога не пропускайте хранене

Всеки път, когато пропуснете хранене и оставите тялото ви да гладува, рискувате да провокирате рязко покачване на захарта в кръвта след хапване. Когато не ядете в продължение на часове, тялото ви започва да изгаря глюкозата, освободена от черния дроб. 

Ако сте диабетик, особено с диабет тип 2, черният ви дроб няма да може да „отсъди“, че в кръвта ви има достатъчно глюкоза и ще продължи да „излива“ още количества навън. Това е предпоставка за потенциални тежки скокове на кръвната захар, които са истински опасни за здравето. 

Избирайте хляба си мъдро

Белите хлябове имат висок гликемичен индекс, затова са и най-малко подходящи за диабетици. Те повишават рязко кръвната захар и вредят на терапията ви, както и на работата на всички органи в тялото. 

Вместо тях избирайте пълнозърнести хлябове или такива, приготвени от алтернативни на пшеничното брашно видове. В тях има фибри, които спомагат за по-качественото усвояване на глюкозата. 

Свързани статии

Използвайте повече канела

Тя е най-добрият приятел на диабетиците. Хората, които консумират повече канела през деня имат с до 29% по-ниски нива на кръвна захар. 

Добавяйте тази полезна подправка в чая, кафето, киселото мляко, зърнените закуски. Тя ще намали нивата на кръвната захар, а и ще добави приятен вкус към напитката или ястието. 

Спете достатъчно

Има много проучвания, които твърдят, че здравият сън спомага изключително много за нормализирането на нивата на кръвната захар. Добре е да се спазва определена рутина и не допускайте да спите по-малко от 8 часа на ден. 

Яжте повече бобови храни и ядки

Бобовите растения и ядките са богати на фибри и отнемат повече време за обработка. Това ги прави доста полезни за хората, страдащи от това опасно метаболитно заболяване. 

Ядките са добър източник на мононенаситени мастни киселини, които не повишават кръвната захар и са много важни за нормалното протичане на процесите в организма. Изследванията констатират, че тези две храни помагат за значителното стабилизиране на кръвната захар. 

Коментирай