Здраве и красота

Слънцето ни помага да бъдем по-здрави

Осигурява ни хубав и пълноценен сън

08.08.2014г. / 17 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Неконтролираното излагане на пряка слънчева светлина (особено през летните месеци) крие риск от появата на рак на кожата, пигментни петна, слънчево изгаряне.

Но в останалите случаи, когато знаете как да се възползвате от слънчевите лъчи, те могат да донесат много полза за вашето здраве. Вижте как.

Слънцето осигурява хубав и пълноценен сън

Редица фактори могат да окажат влияние върху качеството на съня си. Единият от тях е слънцето. Благодарение на излагането на слънце, организмът ни е  в състояние да произведе достатъчно количество (и в подходящия момент от деня) хормона на съня - мелатонин.

Слънчевата светлина може да намали риска от появата на някои видове рак

Това разбира се не означава, че ако се излагате продължително време на слънце без защитен крем, не повишавате риска от меланом. Но, според специалисти витамин  D,който слънцето ни помага да произвеждаме, може да намали риска от появата на рак на дебелото черво.

Като цяло дефицитът на този, така важен витамин, който човешкото тяло не произвежда, а получава от слънцето или чрез храна и хранителни добавки, може да доведе до  деменция, гниене на зъбите, отслабване на имунната система, остеопороза и други. 

Слънцето намалява депресията и повишава настроението

За да бъдете винаги положително настроение и по-лесно да се справяте с депресията тялото ви се нуждае от достатъчно серотонин. Хормонът отговорен за щастието е естествен антидепресант, който може да бъде синтезиран по-естествен път излагайки по-често на пряка слънчева светлина. 

Слънцето помага за елиминирането на някои бактерии

Niels Finsen е учен носител на  Нобелова награда през 1903 г. Той открил, че  лечението на някои заболявания (като например лупус) със светлинна терапия е напълно осъществимо. Той доказал, че светлинните лъчи имат мощен антибактериален ефект.  

Свързани статии

Слънцето помага да живеем по-дълго

В Университета в Грац, Австрия в продължение на няколко години били изследвани пациенти със сърдечни проблеми. Учените установили, че има връзка между нивата на витамин  D и по-ранната смърт.  

Изследването показва, че продължителността на живота може да бъде удължена от поддържане на оптимални нива на витамин D. Затова винаги, когато имате възможност, излизайте сред природата на слънце. 

Слънцето помага  за ограничаване на апетита 

Повишеният апетит  понякога може да се дължи на дефицит на витамин D. Учени от Университета в Абърдийн достигнаха до заключение, че достатъчните количества на този витамин помагат за контрола с апетита.

Били са наблюдавани 3000 жени за период от 2 години. Тези от тях, които са били в графата „затлъстели“ са имали много по-ниски нива на витамина за разлика от останалите. 

Снимка: freeimages

Коментирай