Здраве и красота

Цветотерапия – значението на цветовете за здравето

За какво помагат различните цветове?

09.10.2014г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Няма съмнение, че цветовете оказват влияние на хората, на настроението ни и дори на физическото ни състояние.

Изследователите отдавна се занимават с това какво предизвиква цветовото предпочитание на различните хора, влиянието, което цветовете оказват върху личността и какво означават цветовете за отделните личности като начин на себеизразяване.

В алтернативните методи на психотерапията, терапията чрез цветове е известна с това, че повлиява изключително добре някои психически разстройства, защото според наблюденията цветовете могат сериозно да повлияят на количеството и потока на енергията.

Тези методи се използват от хилядолетия в индийската, китайската, гръцката и египетската култура.

Но какво точно влияние упражняват различните цветове върху нас?

Червено

Червеното е символ на топлина. То кара клетките на хемоглобина да се размножават като по този начин преносът на енергия става по-качествен и температурата на тялото ни се покачва.

Червеният цвят подобрява работата на гръбнака, защото според древните народи там се намира важна чакра, активирането на която провокира освобождаването на адреналин. Червеното също повлиява благоприятно сковаността на гръбнака и ставите и предотвратява инфекции.

Оранжево

Оранжевото е жизнерадостен и весел цвят, който предизвиква добро настроение. Той е комбинация от червено и жълто, което въплъщава енергия и същевременно мъдрост. Оранжевото ободрява, облекчава негативните емоции, освобождава от стреса и насърчава креативността.

Жълто

Жълтото е цветът на благополучието, както физическо, така и психическо. Помага за укрепване на ума, подобрява функциите на паметта, стимулира вдъхновението и творческата мисъл. Освен това успокоява нервите. Според изследванията жълтият цвят оказва благоприятно влияние при кожни заболявания и такива, свързани с храносмилането.

Свързани статии

Зелено

Това е цветът на природата, на чистотата и недокоснатия от човешката ръка естествен баланс на околната среда. Зеленото неслучайно се намира в средата на цветовия спектър – именно защото създава баланс. Свързва се с полезното си влияние върху сърдечносъдовата и дихателната система.

Зеленото също има успокояващ ефект върху нервите и е полезно при пристъпи на паника. Освен това стимулира регенерирането на клетките.

Синьо

Синьото се свързва с чакрата на гърлото и се смята, че има успокояващ ефект за тази област от тялото. Синият цвят има антисептично и стягащо влияние върху тъканите и затова действа като спира кървенето, сваля треската и подобрява заболявания, свързани с речта и комуникацията.

Лилаво

Лилавото се свързва с духовни страдания. Гениалният Леонардо да Винчи казвал някога, че медитацията и духовното му уединение става десет пъти по-мощно, когато го прави в присъствието на лилав цвят.

Според хромотерапията, лилавият цвят се асоциира с божествения дух.

Бяло

Бялото е естественият символ на чистотата и целостта. Това е така, защото бялото се съдържа във всички останали цветове. Бялото действа успокояващо, прочиства съзнанието и се счита за цвета на съвършенството.

Коментирай