Здраве и красота

Природни лекове при кашлица и бронхит

Масло от евкалипт

13.10.2014г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Какво е бронхит? Бронхитът е възпаление и инфекция на лигавицата на бронхите. Симптомите на бронхит включват хрипове, недостиг на въздух, стягане в гърдите, умора, отделяне на храчки. Има два вида бронхит – хроничен и остър.

Острият бронхит се появява при наличието на настинки и грип и винаги е съпроводен и предшестван от кашлица. Споделяме няколко природни лека, които доказано помагат.

Масло от риган

Маслото от риган е един от най-добрите естествени антибиотици за облекчаване на бронхита. Активната съставка в тази билка е карвакрол. Това е съединение, което действа антимикробно и противовъзпалително, облекчава усещането за тежест в гърдите и премахва заболяването.

Маслото от риган се предлага под формата на таблетки или капки. Попитайте вашия лекар или фармацевт как да го приемате.

Лук

Лукът е друг мощен природен антибиотик, който може да консумирате, ако страдате от бронхит или кашлица. В стъклен буркан сложете няколко парчета лук. Залейте ги със суров мед и добавете черен или червен лют пипер.

Разбъркайте добре и хапвайте два пъти дневно по една супена лъжица от сместа, докато симптомите изчезнат.

Масло от евкалипт

Това е друго добро природно средство за лечение на бронхит и кашлица. С негова помощ се отварят възпалените дихателни пътища. Маслото от евкалипт присъства в състава на редица медикаменти за настинка и грип.

Може да го нанасяте върху гърдите и гърба си с леки масажни движения или да си направите топла вана, в която да разтворите няколко капки от него. Евкалиптовото масло съдържа цинеол, който е мощен антисептик.

Свързани статии

Чесън

Ако сте настинали или имате грип и бронхитът или кашлицата са напомнили за себе си, не пропускайте към храната да добавите и тази ароматна подправка. Чесънът съдържа съединение наречено алицин, което има антивирусни и антибактериални свойства. Хапвайте всеки ден чесън, до пълно оздравяване.

Мед и канела

Медът е отличен за лечението на кашлицата и бронхита. Той съдържа група от важни витамини и минерали, антиоксиданти и ензими, които лекуват. Освен това засилва имунитета, облекчава възпалението и намалява риска от появата на алергии.

Когато добавите към него ароматна канела, създавате една смес, която ще облекчи бързо симптомите и ще ви предпази от нова вирусна атака.

Коментирай