Здраве и красота

Колко токсична е козметиката ви?

Знаете ли кои са вредните химикали?

19.10.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Почти всяка жена ползва грим за ежедневния си външен вид. Красотата е важен елемент от имиджа, но често изисква доста грижи.

Всеки козметичен продукт може да съдържа до 10 000 съставки според разпоредбите, а това предполага наличието на доста химикали със съмнително действие за здравето и околната среда.

Повече от половината продукти, пуснати на пазара, не са тествани чак толкова прецизно за вредните действия на съставките им, особено ако няма изрична забрана за употребата на дадено вещество за държавата, в която се ползват. Така че, щом нещо не е забранено, може да се ползва.

Затова преосмислянето на употребата на ежедневния грим е от голямо значение за здравето.

Използвайте по-малко продукти

Колкото и да ви се иска да изглеждате като модните икони от лъскавите списание и модни дефилета, трябва да намалите броя продукти, които слагате върху кожата си. За да изглеждат толкова неотразими, знаменитостите имат много продукти върху кожата си, които в ежедневието не е препоръчително да се използват.

Не само защото са вредни, а и защото кожата не може да „диша“ нормално, вследствие на което възникват множество проблеми.

Преоценете вашите продукти

Важно е да следите какви съставки има в козметиката, която ползвате. Ако е от по-нисък клас, вероятността да съдържа токсични вещества е по-голяма, но не е задължителна. Затова четете внимателно съдържанието и начина на експлоатация, за да сте сигурни за здравето си.

Свързани статии

Проверявайте вида на съставките

След като се информирате какви съставки са налични в козметичния продукт, който избирате, проверете неговото действие. Избягвайте продукти, които съдържат съставки като натриев лаурил или лаурет сулфат, парабени, диетаноламин (DEA), триетаноламин (TEA), диазолидинил, имидазолидинил урея и кватерниум 15.

Избягвайте аромати

Много от продуктите съдържат изкуствени аромати. Те са стотици, но най-притеснителното е, че някои недобросъвестни производители добавят веществото термин, което прикрива миризмата на други вредни химикали, носещи сериозни рискове за здравето. Така че ако срещнете в състава на продукта веществото термин, по-добре не го купувайте.

Не се доверявайте много на указанията на опаковката

Винаги имайте едно наум, когато четете указанията за употреба на продукта. Често тези листовки имат за цел да убедят потребителя в изключителните ползи от този продукт и игнорират рисковете от някои вещества в състава им.

Освен това има значение в коя държава е произведен продуктът, защото ако там съставките му са позволени за употреба, това не означава задължително, че и в нашата страна това е така. Примери за нередности има стотици, затова разчитайте главно на собствената си преценка.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
### ( преди 9 години )