Здраве и красота

Защо помага воденето на здравен дневник?

И как да си съставим такъв?

22.10.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко от нас си водят здравен дневник? Вероятно николко! А това е важно, според лекарите, защото хората, страдащи от хронични заболявания, могат да следят всяка промяна в симптомите и състоянието си по този начин.

Хормонален дисбаланс, диабет, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, астма – всички тези хронични проблеми, които търпят развитие във времето заслужават да бъдат следени по-щателно с оглед запазването на добрия здравословен баланс, доколкото е възможно.

Защо е добре да си водите здравен дневник?

Откривате предизвикващите фактори

Чрез водене на здравен дневник можете по-лесно да забележите механизмите, които предизвикват случайни симптоми на алергия, кожни раздразнения, безсъние, напълняване или други здравословни проблеми, за които нямате обяснение.

Така ще ви е по-лесно да промените средата, която влошава здравето ви.

Разбирате кои храни вредят на организма ви

Ако си водите прилежен здравен дневник, постепенно ще откроите кои храни дразнят организма ви и ви причиняват различни заболявания и състояния.

Храната е основният двигател на цялото тяло и ако не е подходяща тя може да го разболее и то сериозно. Недобрата храна влошава работата на червата, балансът там се нарушава, а имунната система съсредоточава силите си там, за да реши проблема. Така общият имунитет пада и вие ставате мишена за различни заболявания, инфекции и възпаления.

Помага да влезете във форма

Изследванията показват, че когато се води здравен дневник, това помага за по-лесното редуциране на излишните килограми и поддържане на добра физическа форма.

Ако подробно си записвате храните, които приемате през деня, постепенно ще забележите кои храни предизвикват лоши резултати и ще ви е по-лесно не само да ги изключите от менюто, но и емоционално да ги намразите. Става дума за най-вредните храни – сладкишите, изкуствените и преработени храни, тестените изделия и т. н.

Свързани статии

Осъзнаване на връзката между начина на живот и здравето

Лайфстайл факторите влияят сериозно на здравето. Хранителните навици, стресът, енергийните нива и хормоните в организма са взаимно свързана верига, която лесно се нарушава и разкъсва. Заедно с нея се разпада и здравето.

За да разберете по-точно механизмите, по които се случва всичко, е нужно да си водите здравен дневник. Той е добър приятел и помощник в борбата за най-ценното.

Насърчава здравословните навици

Когато видите написано на хартия колко всъщност вредни неща правите, ядете и мислите през един обикновен ден от живота си, ще осъзнаете кой всъщност е най-големият враг! Писането на хартия на всички вредни и полезни навици помага в осъзнаването на проблема и най-вече в решаването му. Изобщо, писането е техника, широко използвана в психологията, която е доказала ефективността си в годините.

Какво трябва да съдържа един здравен дневник:

  • Приемът на храна
  • Вода и прием на други течности
  • Вредни навици – цигари, алкохол и др.
  • Модели на съня
  • Физическа активност
  • Минали и настоящи медикаменти
  • Медицинска история на вас и семейството ви
  • Заболявания, алергии или реакции
  • Болка или умора
  • Хормони – месечен цикъл, етапи на бременността, хормонални автоимунни заболявания
  • Кожа, коса – промени
  • Минали хирургични процедури
  • Настроения
Коментирай