Здраве и красота

Защо бадемовото мляко е чудесен заместител на животинското?

Как да си направите домашно бадемово мляко?

14.11.2014г. / 18 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бадемовото мляко е много популярно сред веганите и хората с непоносимост към лактозата. Ако търсите достоен заместител на животинското мляко, бадемовото е чудесен избор. То е растителна алтернатива, не по-малко полезна от конвенционалното мляко и има по-дълъг срок на годност, което си е истински плюс.

Бадемите стимулират мозъчната дейност

Бадемовото мляко има лек и деликатен аромат и се прави чрез смилане на печени бадеми и вода. Това мляко не изисква задължително съхранение в хладилник, което го прави удобно за приготвяне на напитки за из път.

Поради полезното действие на бадемите за мозъка, такива напитки са изключително препоръчителни за естествена стимулация на мозъчната дейност.

Какви са ползите от бадемовото мляко за здравето?

Контрол на теглото

Една чаша бадемово мляко съдържа само 60 калории. За сравнение – в една чаша краве мляко има 146 калории. Това прави бадемовото мляко чудесен заместител на животинското от гледна точка на регулацията на теглото.

Съдържа множество антиоксиданти

Бадемовото мляко е добър източник на витамин Е, който има силни антиоксидантни свойства, помага за предотвратяване на развитие на рак и забавя процесите на стареене. Флавоноидите в този продукт се борят директно със свободните радикали, причиняващи окислителни процеси в клетките.

Тези процеси често са в основата на различни дегенеративни заболявания. Витамин Е е от съществено значение за здравето на кожата, особено срещу вредното влияние на UV-лъчите.

Сърдечно здраве

Бадемовото мляко не съдържа холестерол и наситени мазнини. То е с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на омега мастни киселини. Те са едни от най-важните елементи за контрол на сърдечносъдовите заболявания и предотвратяването им.

Свързани статии

Здрави кости

Калцият е в доста по-големи количества в кравето мляко, отколкото в бадемовото, но за сметка на това бадемовото е доста богато на витамин D, без който калцият е трудно усвоим. Така че, калций може да се набави от други продукти, а бадемовото мляко и по-точно витаминът D в него спомага за качественото абсорбиране на калция от другите продукти.

Мускулна сила

Бадемовото мляко съдържа желязо и много витамини от група В, като рибофлавин, например, които са жизненоважни за изграждането на мускулната маса и предпазването на мускулите от травми и различни растежения.

Съдържание на минерали и витамини

Бадемовото мляко е препълнено с полезни вещества като цинк, мед, магнезий, калий и манган.

Как да си направите домашно бадемово мляко?

  • Стъпка 1 – Накиснете чаша сурови бадеми във вода за една нощ.
  • Стъпка 2 – Извадете бадемите от водата. Обелете кожата (кафявата люспа). Препечете ядките на слаба до средно висока температура.
  • Стъпка 3 – Смесете бадемите с две чаши вода в блендер. Миксирайте, докато сместа стане кремообразна.
  • Стъпка 4 – Подправете сместа с щипка канела, ванилия или шафран по избор. След това разбърквайте още малко в блендера.
  • Стъпка 5 – Прецедете сместа през фина цедка или марля. Ако искате сместа да е по-гъста, оставете да престои в хладилник за една нощ. Бадемовото мляко има срок на годност една седмица, като не изисква съхранение в хладилник.
Коментирай
Свободно време