Здраве и красота

Употреби на солта за красота

Далече от готварските й предназначения

05.11.2014г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често наричаме солта „бич на съвремието“. Тя е виновна за толкова много заболявания в днешно време. На всичкото отгоре пълнеем от прекомерната й употреба. Но солта може да се окаже и наш много добър приятел, стига да я използваме по предназначение за нашето здраве по разумен начин.

Морската сол зарежда тялото с магнезий, калций, натрий и калий – все важни елементи за кожата и клетъчното делене. Солта е много полезна при сухота, раздразнения и кожни проблеми, причинени вследствие промени в минералния баланс в организма.

Ще ви изненадаме с 5 от най-ефективните приложения на солта за здравето и красотата извън готварството!

Паста за избелване на зъби

Солта е нежен абразив, който премахва петната от зъбите и ги прави по-бели. Тя е и естествен източник на флуорид, толкова важен за зъбите и венците.

Как да си направите домашна паста за зъби?

Смесете една чаена лъжичка сол с две супени лъжици бакпулвер. Капнете няколко капки вода, за да направите паста. Потопете четката за зъби в пастата и разтрийте зъбите.

Вана за отпускане

Солта помага за дълбоко почистване на порите на кожата, често запушени с прах, влакна от дрехи, пот и мъртви клетки. Минералите в солта помагат да защитите кожата си от всички вредни влияния и да я запазите добре хидратирана.

Как да си направите минерална баня у дома?

Смесете чаша сол с няколко капки бадемово масло (може и кокосово). Добавете сместа във вашата вана. Потопете се в нея за 30 минути. Ще излезете като преродени.

Маска за лице за балансиране на кожата

Тази рецепта съдържа сол и мед. Тези два продукта имат невероятни противовъзпалителни свойства и повлияват кожата изключително добре. Те предотвратяват акнето и имат успокояващо действие.

Свързани статии

Как да си направите регенерираща и балансираща маска?

Смесете две супени лъжици морска сол и 4 супени лъжици мед. Направете паста като разбърквате много добре. Нанесете щедро върху чиста кожа, предварително подсушена.

Оставете да подейства за около 15-20 минути. Нежно масажирайте и след това изплакнете.

Пилинг за мека кожа

Солта нежно ексфолира кожата, без да я подлага на агресивни въздействия на различни химикали, намиращи се в козметичните продукти. Тя премахва горния слой мъртви клетки като обновява кожата, прави я по-гладка и свежа.

Как да си направите маска за лице със сол?

Смесете половин чаша сол и половин чаша зехтин или кокосово масло. Нанесете под душа с кръгови движения по цялото тяло. Масажирайте добре навсякъде. Оставете да подейства за около 5-6 минути. След това изплакнете с топла вода.

Сол за красиви къдрици

За да си направите красиви вълнисти кичури не е нужно да използвате лак за коса. Смесете една чаена лъжичка сол с 200 мл вода. Разбъркайте добре, за да се разтвори солта и сложете течността в бутилка с пулверизатор. Можете да добавите и една чаена лъжичка кокосово масло за ухание и подхранване.

Пръскайте от този натурален лак върху косата. Той ще запази формата на къдриците през целия ден по естествен начин.

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
Аноним ( преди 9 години )
Да разбирам ли, че става дума за хималайска сол?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар