Здраве и красота

Какво освен сексът помага да засилите имунната система?

Слушайте любимата ви музика

27.11.2014г. / 11 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдем здрави и по-лесно да се справяме с настинки и други вирусни инфекции, трябва да поддържаме силна имунната си система. Редица фактори като стрес, неправилно хранене, заседнал начин на живот и други могат да окажат негативен ефект върху здравето ни.

Но с няколко малки стъпки можем да подобрим общото си здравословно състояние. Вижте какво освен сексът помага да засилите имунната система.

Постене

За периодичните почивки от консумацията на определена група храни е доказано, че могат да повишат защитните сили на организма. Тъй като сега сме в период на коледни пости, може да си направите няколко разтоварващи дни без месо и млечни продукти.

През останалата част от годината може да правите веднъж или два пъти седмично прочистващи дни, в които да консумирате само плодове и зеленчуци или пресни сокове.

Слушайте любимата ви музика

За музиката е доказано, че не само стимулира имунната система, но също така има силата да намали болката и нивата на ежедневния стрес. Според учени хората, които редовно слушат музика, имат повече защитни клетки в организма си, които ги предпазват от различни инфекции и болести, а също така са в пъти по-положително настроени към живота.

Терапията с музика е чудесна и за ежедневно разтоварване на работното място.

Секс

За редовния секс е доказано, че повишава производството на имуноглобулин А, който има антивирусна активност. Затова отдавайте се по-често на ласки с любимия човек. Освен здрави, сексът ще ви поддържа и в добро настроение.

Билката астрагалус

Астрагалус от векове е широко използвана билка в традиционната китайска медицина за подсилване на имунната система. Има и антибактериално и противовъзпалително действие. Повишава защитните сили на имунната система, действа благоприятно при астма, анемия, хронична умора, за здраво сърце и други.

Най-често ще я откриете под формата на хранителна добавка.

Кокосово масло

Най-често използваме кокосовото масло в домашните козметични терапии за красота. Но добавяйки от него към кафето, чая, шейковете, сладкишите или ако го приемате в чист вид ще засилите по един естествен начин защитните сили на организма.

Кокосовото масло се състои от средно верижни мастни киселини, които не позволяват да се складират излишни мазнини в организма. Маслото спомага и за засилване на метаболизма. Може да си го закупите от магазините, в които се предлагат биохрани.

Сауна

Според учени хората, които посещават два пъти седмично сауна, страдат по-малко от настинки в сравнение с тези, които не го правят. За още по-добри ефекти специалистите съветват да комбинирате сауната със спорт.

Свързани статии

Грозде и боровинки

Червеното грозде и боровинките са богати на съединение наречено ресвератрол, което има антистареещо действие, засилва имунитета, намалява нивата на кръвната захар и други. Затова хапвайте по-често от тези плодове и консумирайте червено вино, но в умерени количества.

Бъдете социални

Да бъдеш социален има редица ползи за психическото и физическо здраве. Според изследване на учени от American Psychological Association, когато човек е социален, по-лесно се възстановява при настинки и заболявания.

Лекарите са установили връзка между хроничните болести и самотата, което предполага, че социалната изолация може да увеличи стреса и бавната реакция на имунната система.

Не забравяйте да консумирате всекидневно и млечни храни богати на пробиотици, както и зелен чай.

Коментирай