Здраве и красота

Неочаквани предпоставки за развитие на множествена склероза

Кои фактори от живота ви могат да окажат влияние при отключването на МС?

15.12.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Множествената склероза обикновено се смята за заболяване, спохождащо възрастните хора. За съжаление, това невинаги е така.

Тя е дегенеративно състояние, което може да започне в по-ранна възраст и да се развие с напредване на годините.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което представлява атака на собствения организъм към нервната система. Какво може да повиши риска от отключване и развитие на това страшно заболяване?

Полът ви

Жените са по-склонни да развият това заболяване, за разлика от мъжете в съотношение 4:1. Въпреки че множествената склероза се среща по-често при представителките на нежния пол, мъжете имат по-остри и тежки симптоми с напредване на заболяването.

Те също така са по-предразположени да отключат заболяването в по-ранна възраст.

Мястото, на което живеете

Хората, които населяват териториите близо до полюсите на Земята, например Сибир, Канада, Исландия, Финландия имат по-висок риск от отключване на множествена склероза, отколкото тези, които живеят около екватора или вътрешните части на планетата.

Изследователите смятат, че витамин D или липсата на достатъчно слънчева светлина е част от причината.

Мигриране

Ако сте се преместили заедно с родителите или семейството си преди да навършите 15-годишна възраст, това може да увеличи риска за вас от множествена склероза. Особено ако сте се преместили в район с понижена слънчева светлина, продължителни зими.

Рожденият ви ден

Колкото и странно да звучи, сезонът, в който сте се родили, играе роля при развитието на множествена склероза. Пролетните бебета имат по-висок риск от МС. Според проучванията, раждането през април носи около 9,4% по-нисък риск, в сравнение с ноемврийските бебета, чийто риск е с 11,1% по-нисък.

Вашият етнос

Множествената склероза се случва по-често при хора от бялата раса, особено при тези със северноевропейски произход. Някои групи хора от Африка, Азия, също така испанците и индианците от Северна и Южна Америка имат най-малък генетичен риск от множествена склероза.

При австралийските аборигени, например, болестта не се среща, както и при маорите в Нова Зеландия.

Тютюнопушенето

Пушенето увеличава опасността не само от развитие на рак, инсулт и инфаркт, но и от отключване на множествена склероза. Пушачите и бившите пушачи са по-склонни към това заболяване. Техният риск е до 5 пъти по-висок от този на непушачите.

Свързани статии

Възрастта

Отключването на множествената склероза се случва в диапазона между 20 и 50-годишна възраст. Въпреки това, тя се наблюдава и при деца в по-редки случаи.

Ако сте имали мононуклеоза

Вирусната мононуклеоза е заболяване, причинено от вируса на Епщайн-Бар. Според проучване, проведено от Американската медицинска асоциация, в 90% от случаите на множествена склероза, в кръвните изследвания на пациентите са открити антитела с високи нива на вируса на Епщайн-Бар.

Ако имате друго автоимунно заболяване

Автоимунните заболявания са предпоставка за отключване на нови атаки срещу собствения организъм, но под друга форма. Така например ако имате чревно заболяване или диабет тип 1, рискът от отключване на множествена склероза е по-висок.

При някои други автоимунни заболявания връзката с МС не е толкова голяма, например лупус и ревматоиден артрит.

Фамилна обремененост

Наследствеността е важен фактор при множествената склероза. Децата на страдащи от това заболяване имат между 5 и 10% по-висок риск от отключване на МС.

Коментирай