Здраве и красота

Защо е полезно да консумираме кленов сироп?

Заместете захарта с него

25.01.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ограничаването на сладките изкушения и захарта е нещо, което трябва всеки модерен човек да спазва, ако иска да е здрав.

Една от най-важните предпоставки да се справим със захарта е да я ограничим. Но как да стане това? Тя присъства в толкова много рецепти и толкова много готови продукти!

Отговорът е прост – чрез полезни заместители!

Кленовият сироп е един от тях. Той е сред най-популярните подсладители, използвани днес. Кленовият сироп е 100% естествен подсладител, точно като меда, но е доста по-сладък.

Кленовият сироп има силни имуностимулиращи свойства. Той съдържа огромно количество антиоксиданти. Освен това облекчава храносмилателните проблеми. Кои са 6-те основни причини да консумирате кленов сироп вместо захар?

Антиоксидантни свойства

Кленовият сироп съдържа около 24 различни антиоксидантни вещества. Свободните радикали са молекули, които могат да навредят на здравите клетки, като ги карат да стареят и да се видоизменят понякога и злокачествено.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и потискат тяхното действие. Изследванията са установили, че кленовият сироп съдържа доста добро количество антиоксиданти.

Минерално съдържание

Този прекрасен еликсир съдържа малко количество минерали като манган и цинк. Лошото е, че той съдържа и естествени захари и то в големи количества. Затова дори с него не трябва да се злоупотребява, въпреки че не съдържа преработени захари.

Превенция на рака

Изследванията показват, че добавянето на малко кленов сироп към зърнените култури или овесената каша може да помогне да се предпазите от възпалителни състояния като рак, остеопороза, болестта на Алцхаймер и други автоимунни заболявания.

Кленовият сироп е изпълнен с полифеноли – растителни съединения, които функционират като антиоксиданти.

Антистареещ ефект

Антиоксидантните свойства на кленовия сироп помагат и в борбата със стареенето на организма. Той възстановява нанесените от времето щети, премахва токсините от организма и неутрализира свободните радикали, които имат сериозен дял в стареенето на клетките.

За да си направите антистарееща маска за лице, смесете малко кисело мляко, кленов сироп и смлян овес. Направете си маска за лице, която може да се ползва и като скраб. Масажирайте лицето, след това оставете да подейства за около 15 минути и изплакнете.

Свързани статии

Подобрява храносмилането

Кленовият сироп доказано премахва подуването, газовете, които са продукт на лошото храносмилане. Освен това облекчава запека и неутрализира киселините.

Ефикасен при настинка

Проучванията доказват, че кленовият сироп съдържа важни за имунната система минерали – цинк и манган. Те помагат за предпазването на организма от различни вирусни инфекции.

Цинкът поддържа нивото на белите кръвни клетки, което е от съществено значение за съпротивителните сили на организма срещу инфекции. А манганът защитава самите имунни клетки от възпаления и увреждане.

Коментирай