Здраве и красота

Защо дъвченето на дъвка е вредно?

Въпреки рекламите на дъвките, които ни убеждават колко помагат в превенцията на кариеса

28.01.2015г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В рекламите за дъвки ни убеждават, че дъвките са особено полезни – най-вече защото намаляват риска от поява на кариес. Пък и много от нас са свикнали да дъвчат дъвка, за да освежат дъха си, за да се успокоят от стреса или за да избегнат яденето, защото дъвченето все пак „лъже“ мозъка, че в организма навлиза някаква храна и така притъпяваме глада за известно време.

Но дъвченето на дъвка отвсякъде си е вредно занимание и ние ще ви покажем защо.

Дъвченето на дъвка ви кара да ядете нездравословна храна

Едно проучване установява, че дъвченето на дъвка ни кара да се нахвърляме на нездравословната храна. Това е така, защото стомахът прегладнява след продължително дъвчене на дъвка и вие в даден момент сте склонни да се наядете с нещо нездравословно като сандвич от бърза закусвалня, пържени картофи или дюнер, например, за да притъпите внезапния глад.

Шоколадовите бонбони, десертите и вафлите също влизат в това число.

Води до проблеми със ставите

Някои хора може да не знаят, но челюстта има две стави, посредством които се случва движението на долната челюст. Като всяка става в човешкото тяло, тези на челюстта също търпят механично триене.

Заради прекомерното дъвчене на дъвка изтриването на ставите на челюстта може да се случи прекалено рано и да възникне болка и невъзможност за нормално хранене и говорене.

Свързани статии

Дъвката може да причини стомашно-чревни проблеми

Когато дъвчете дъвка, вие сте склонни да поглъщате много въздух. Това причинява болка и дискомфорт в стомаха и червата. Могат да се появят болки, диария или газове. Причинители на тези раздразнения могат да са и изкуствени подсладители в дъвките.

Развалят зъбите

Много от дъвките съдържат захари в големи количества. Ясно е, че те развалят зъбите. Но изкуствените подсладители са не по-малко зло. Те са многократно по-сладки от захарта и могат да развалят не само зъбите, но и да предизвикат проблеми с усвояването на инсулин в кръвта. А това от своя страна крие риск от диабет.

Освобождават живак в организма

Все още има хора, които имат пломби от амалгама в устата си. Дъвченето на дъвка спомага за освобождаването на живак в организма от тези амалгами. Така на организма му идва в повече – живак, освободен при дъвченето на храна плюс още живак, освободен заради дъвченето на дъвката.

Коментирай