Здраве и красота

Алкохол в козметиката? Не!

Вредите на съставката за кожата

06.02.2015г. / 08 01ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често ни се е случвало да използваме даден продукт и резултатите да са по-скоро негативни, отколкото позитивни.

Този процес не е рядкост, особено при по-продължително нанасяне, тъй като това е предпоставка за натрупване.

Тъй като винаги сме били с повишено внимание към етикетите на козметиката, препоръчваме да избягвате закупуването на продукти, които съдържат алкохол.

Проблемите, които тази съставка може да нанесе са много по-сериозни, отколкото си мислим.

Независимо дали става въпрос за чувствителна, мазна, комбинирана или нормална кожа, избягвайте закупуването на продукти, на чиито етикети присъства какъвто и да било алкохол.

Свързани статии

Използването на продукти с алкохол върху кожата създава проблеми както на момента, така и след време.

Изследвания доказват, че постоянното нанасяне дори и на минимално количество алкохол, наранява кожата по начин, който предизвиква верижна реакция на вредите, които продължават дори дълго, след като той се е изпарил.

Редовното използване на такива продукти застрашава кожата до такава степен, че тя вече не може да поддържа своята защитна бариера и проникването на вредни вещества става много по-лесно.

Изключително грешно е да се смята, че алкохолът е най-подходящ за дезинфекция. Фактът, че дори лекарите не го използват за прочистване на рани е достатъчно еднозначен.

Следващия път, когато имате нужда от дезинфектант, например за раздразнена пъпка,, по-добре се спрете на друг алтернативен вариант, защото е по-вероятно да повлияете зле на тъканите, ако използвате алкохол.

Алкохолът предразполага към акне и е способен да засили вече съществуващ проблем от този тип. Проблемът е, че съставката прави кожата много суха и раздразнена, което от една страна прави много трудно придържането към постоянна терапия, а от друга създава два проблема, когато мислим, че решаваме един.

Друг разпространен мит е, че използвайки алкохол при мазна кожа, намаляваме количеството отделена мазнина. Факт е, че продукти с основно съдържание на съставката изсушават, но прекомерното използване може да доведе до съвсем обратен ефект – отделяне на още повече мазнина и свръхмазна кожа.

Коментирай