Здраве и красота

Детският зъболекар – важен е подходът към зъбите, но и към страховете на децата

Редовните профилактични прегледи на 3 месеца са задължителни

16.02.2015г. / 14 27ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки от нас се е сблъсквал с определен страх и всеки един от нас е усещал какво е да полагаш усилия, за да превъзмогнеш страха си.

Сега се поставете на мястото на петгодишно дете, което намира света за непознат, необятен и стряскащ. Представете си, че това дете има зъбобол и никога не е ходило на зъболекар...

Болката сама по себе си поражда чувство на тревожност. Страхът на децата допълнително се засилва от факта, че ще се сблъска с непознат човек, в непозната обстановка и ще му се случват неприятни неща.

За превенция на появата на страх от зъболекар е необходимо първото посещение в стоматологичен кабинет да бъде максимално рано, т. е. около първата година на детето. Не е необходимо да има причина за визитата в кабинета, това е просто едно запознанство с нов човек, който ще се грижи за здравето на Вашето дете.

Правете профилактични посещения на всеки три месеца, за да може постепенно да се изгради доверие и приятелство между „детето-пациент“ и зъболекаря. Не е необходимо да навлизате в детайли, когато подготвяте детето за предстоящия стоматологичен преглед. Оставете нещата да се случат в реалната обстановка, а и детският зъболекар е специално подготвен да обясни всичко на език, разбираем за детето Ви.

Съветваме Ви да не споделяте ваш негативен опит като пациент, да успокоявате детето си с „Не се притеснявай, няма да боли“, както и да го заплашвате с „Ако не слушаш, ще те заведа при зъболекаря“.

Отговорността за здравето на детето Ви стартира от момента на неговото зачеване. Родителите са тези, които стоят в основата на психологическото развитие на всеки човек и тъй като всичко започва от детството, нека тогава да поставим основите за грижата за здравите зъбки за цял живот.

Дентален център Медикъл дент разполага със специализиран детски кабинет, в който нашите специалисти в детска стоматология се грижат не само за правилното лечение, но и за въвеждането на децата в интересния свят на стоматологията без страх и усещане за болка.

Можете да запишете час за консултация, лечение или обучение в правилна дентална хигиена и профилактика на тел.: (02) 963 07 37 или office@medicaldent.bg.

Коментирай