Здраве и красота

5 странични ефекта от тренировката

Всяко полезно нещо може да носи своите вредни действия

17.02.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С всяко нещо може да се злоупотреби, дори то да е здравословно. Полезната храна става вредна, ако количеството премине допустимите граници.

Подобно е положението и с тренировките. Те са полезни до момента, в който не прекрачите границата. Ако сте свикнали да тласкате тялото си до краен предел, трябва да внимавате, защото някои странични ефекти може и да ви отведат в лекарския кабинет.

Кои са най-странните странични ефекти от интензивните тренировки?

Лицето ви е зачервено в продължение на часове

Счита се за нормално лицето ви да се зачерви при тренировка, но ако това поруменяване се застои твърде дълго по бузите ви, това може да е страничен ефект.

Най-често се дължи на интензивността на тренировката. Зачервяването не е проблем, освен ако в допълнение не се появяват червени ситни обриви по време на или след тренировка. Това състояние е рядко, но е възможно да се появи. Нарича се анафилаксия, предизвикана от физическо натоварване.

Чувствате се замаяни

Замаяността след тренировка може да означава, че сте забавили темпото прекалено бързо. Ако сте тичали на дълго разстояние и изведнъж спрете, това може да провокира усещане за безсилие и замаяност.

Специалистите съветват да походите известно време след като спрете да тичате.

Ставите ви пукат, когато се движите

Това състояние със сигурност са го преживявали всички. Пукането на ставите при движение се счита за безобидно, освен в случаите, в които освен пукането се появят и подуване на ставата и болка.

Тези симптоми могат да подсказват за възпаление или травма не само на ставите, но и на сухожилията.

Свързани статии

Урината ви е с много тъмен цвят

Това състояние е много опасно и ако го забележите трябва незабавно да посетите лекар. Потъмняването на урината може да означава, че поради интензивните тренировки тялото ви е започнало да разгражда мускулите.

Състоянието се нарича рабдомиолиза и е много опасно – може да доведе до бъбречна недостатъчност и дори смърт. Тъмният цвят на урината показва, че вероятно сте силно обезводнени.

Чувствате се добре в деня след тренировката, но на следващия сте прекалено отпаднали

Това състояние е много често срещано. Нарича се „забавено начало на мускулните болки“. Обикновено се наблюдава между 48 и 72 часа след тренировката.

Състоянието лесно може да бъде избегнато, ако се редуват дни с интензивни натоварвания с такива с по-леки или направо с почивни дни. По този начин се дава време на натоварените мускули да възстановят влакната си, за да се избегне болката. Пък и така мускулите са по-работоспособни.

Коментирай