Здраве и красота

Още една голяма причина да пием бира спокойно!

Знаем, че бирата е полезна за бъбреците и сърцето, но за какво още?

04.03.2015г. / 11 08ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хич не се притеснявайте да си пийнете една бира след работа! Има много доказани причини за полезното действие на бирата върху човешкия организъм. Сега ние ще добавим още една, заради която си струва да се позабавлявате на по бира с приятели вечер след тежък работен ден!

Едно ново изследване доказва, че в хмела се открива съединение, способно да предотврати болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Не е ли това основателна причина да не се лишаваме от бирата!

Съединението, наречено ксантохумол, е антиоксидант, защитаващ мозъчните клетки от окислително увреждане, което обикновено се свързва с появата на двете заболявания.

Ксантохумолът помага и за предотвратяване на много видове рак, смятат специалистите. Въпреки това злоупотребата с бирата не е препоръчителна. Не мислете, че наливането с бира ви гарантира предпазване от тези заболявания. Достатъчно е да пиете по една-две чаши през няколко дни.

Свързани статии

Случайно или не, любителите на бирата имат с около 6% по-малък риск от развитие на зрително увреждане, отколкото хората, които избягват изцяло златното питие, сочи проучване, публикувано в списание Ophthalmolgy.

Бирата още намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, инсулт, както и заболявания и инфекции на уринарния тракт.

Обикновено сме свикнали виното да отнема цялата слава. На него се приписват редица полезни действия, които са факт и заради които лекарите препоръчват контролираната му консумация.

Но бирата не остава по-назад в класацията за здравословни алкохолни напитки в минимални количества, така че не се притеснявайте да изпиете една довечера.

Коментирай