Здраве и красота

Какво никога да не слагате върху кожата на лицето?

Тези продукти са ефикасни, но за други части на тялото

10.03.2015г. / 07 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кожата на лицето е много деликатна. Неслучайно върху нея не трябва да се използват продукти, освен ако не са изрично предназначени за тази зона от тялото.

За да не увредите кожата на лицето, не трябва да слагате върху нея следните продукти:

Спрей за коса

Може да сте чували, че спреят за коса помага за поддържане дълготрайността на грима върху кожата на лицето, но това е абсолютен мит.

Спреят за коса ще направи кожата ви изключително суха и изтощена. Това е предпоставка за ранно стареене.

Дезодорант

Преди да се засмеете трябва да знаете, че някои хора вярват в дезодоранта против изпотяване – щом работи под мишниците, значи ще предотврати изпотяването и по лицето. Не, това не е виц, просто някои хора са твърде доверчиви.

Никога не слагайте дезодорант по лицето си, ако искате кожата ви да диша и да не се нарушават естествените й цикли.

Растителни мазнини

Ако зехтинът е доказано полезен за кожата, това не важи за кожата на лицето. Тя е със специален статут и това, което е полезно за кожата по принцип, не е задължително да важи за лицето.

Растителните мазнини са твърде тежки за кожата на лицето и има опасност да запушат порите, което предизвиква редица проблеми.

Лосион за тяло

Хубаво е да хидратирате тялото си, но с подходящите продукти. Щом лосионът е предназначен за тяло, значи там е мястото да го използвате, не върху лицето си.

Лосионите за тяло обикновено съдържат много силни аромати, които могат да раздразнят кожата на лицето, тъй като тя е много нежна и капризна.

Шампоан

Случвало ли ви се е да влезете под душа без да сте си махнали грима? А случвало ли ви се е да си кажете: „Е, нищо! Тъкмо ще се възползвам от шампоана и ще измия и косата, и лицето!“.

Със сигурност всички сме го правили поне веднъж, но не е ОК. Шампоанът често дразни скалпа, камо ли кожата на лицето!

Измиването на лицето с шампоан, особено ако е системно, води до свръхсухота и дразнене на кожата.

Свързани статии

Серум за коса

Серумите не работят по еднакъв начин навсякъде. Формулата, предназначена за коса, работи само върху косъма. За кожата на лицето има други разработени продукти, които не само няма да навредят, но и ще помогнат на кожата на лицето.

Оцет

Оцетът в много случаи се използва за разкрасяване, маски, а дори и в домакинството, освен за ястия. Но не е добре да се слага върху лицето.

Оцетът действа като тонер и изсветлява тена на лицето. Много хора го използват като средство за премахване на петната по кожата, но оцетната киселина пресушава кожата и я прави силно раздразнителна.

Майонеза

Има много маски за коса с майонеза. Тя подхранва и хидратира косъма, но това не важи за кожата на лицето. Майонезата съдържа множество тежки мазнини, които запушват порите и пречат на кожата да диша.

В резултат могат да се появят пъпки, възпаления, акне и комедони.

Коментирай
Свободно време