Здраве и красота

Как се променя вагината в различните периоди от живота?

На 40 вагината ви няма да изглежда като на 20. Какво се променя?

19.03.2015г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вагината се променя с годините. Ако вече сте прехвърлили 20-те си години или дори повече, не се чудете защо най-добрата ви приятелка не изглежда така, както в младостта ви.

Промените настъпват най-вече след ражданията, но и без да сте майка, има някои естествени промени, които времето нанася върху вагината.

Как се променя вагината в отделните периоди от живота на една жена?

През 20-те ви години

20-те години от живота на една жена са периодът, в който вече сте излезли от пубертета, вашите органи са достигнали размера, характерен за възрастен индивид.

Това важи за повечето органи, с изключение на големите срамни устни, които с времето стават по-тънки. Това се дължи на факта, че с остаряването подкожната мазнина в епидермиса намалява, което прави външните полови органи да изглеждат по-кльощави. Не се шокирайте.

През 30-те ви години

Тъмни сенки

Промените в хормоналния баланс през годините, които настъпват най-вече през бременността и със стареенето, предизвикват промени в малките срамни устни. Често те започват да потъмняват по края.

Възможно е също да се отпуснат леко. Не се плашете, ако едната е по-голяма от другата. Това също е нормално.

Голямото разтягане

По време на бременността матката и вагината се разтягат до неузнаваемост. Не се притеснявайте. В срок от около 6 седмици след раждането всичко си идва на мястото. Е, с известни отклонения.

Жените, раждали с цезарово сечение получават неприятни белези по кожата на корема, но пък спасяват вагината си от голямото разтягане по време на вагиналното раждане.

Свързани статии

През 40-те ви години

Количеството яйцеклетки вече е значително намаляло, но жените все още овулират и имат менструален цикъл.

Циклите са малко по-къси, със склонност към затихване през следващите години.

Детеродните органи се поддържат от своеобразен „хамак“ от сухожилия, които с напредване на възрастта се разхлабват. Излишните килограми, стареенето, тежките тренировки или ражданията предизвикват разхлабване на връзките в тазовото дъно.

Това може да доведе до спадане на органи в малкия таз. Изходът тук са упражненията на Кегел. Те са повече от наложителни.

По-ниските нива на естроген засягат киселинно-алкалния баланс на влагалището, което е предпоставка за поява на различни възпаления в комбинация с изтъняване на стените на влагалището.

Могат да се появят сърбеж, парене, зачервяване, сухота. Редовният секс предотвратява тази атрофия.

Коментирай