Здраве и красота

Захарта – бавната смърт

Увеличава риска от развитието на рак на панкреаса

19.03.2015г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Кола, подсладени безалкохолни, плодове, лакомства, енергийни напитки, кафе специалитети и т. н. Всички те са ни любими и ги консумираме с удоволствие, без да се замисляме как влияят на здравето ни. Повече от 80% от храната, която всекидневно консумираме е с високи количества захар.

Така например кафе специалитет с мляко и сметана съдържа 58 г захар за чаша от 150-200 мл, 1 шоколадово блокче с карамел, фъстъци и шоколад има около 30 г захар, а един банан съдържа приблизително 17 г захар.

Знаете ли колко е дневният допустим прием на захар?

За жени е 20 г, за мъже – 36, а за децата е 12 г на ден. Това е твърде малко за количеството, което приемаме всеки ден с храните и напитките. Следващите редове ще ви накарат да се замислите защо е добре да намалите консумацията на захар във всичките й форми.

Кариеси

Едва ли ще ви изненада, че захарта е враг номер едно на здравите зъби. Кариесите се получават, когато бактериите в устната кухина се хранят с прости захари, създавайки киселина, която разрушава зъбния емайл. Ето защо след консумация на захарни изделия, кисели сокове и плодове, винаги изплаквайте устата си с вода.

Повишен апетит

Помислете колко често се случва след консумацията на сладко лакомство да изпитате глад. Хормон отговорен за глада е лептинът. Той подава сигнал на тялото, когато вие сте сити.

При хората, които развиват резистентност към хормона, този сигнал е намален, те изпитват по-често глад, което е пречка за контрола на теглото. Някои изследвания показват, че постоянната консумация на фруктоза може да доведе до повишаване нивата на лептина, което да намали чувствителността на организма.

В резултат се увеличава телесното тегло, което е и предпоставка за появата на диабет.

Инсулинова резистентност

Когато консумираме твърде много захар и захарни изделия, това увеличава необходимостта на организма от инсулин. Инсулинът е хормон, който помага на тялото за конвертирането на храната в енергия. Когато нивата на инсулина са постоянно високи, чувствителността на организма се понижава, а глюкозата се натрупва в кръвта.

Симптомите на инсулинова резистентност може да включват умора, глад, високо кръвно налягане и други. Това също допринася за покачването на телесното тегло и е рисков фактор за развитието на диабет.

Свързани статии

Чернодробна недостатъчност

Високата консумация на захар е предпоставка за развитието на неалкохолен мастен черен дроб, което представлява натрупване на мазнини в чернодробните клетки при отсъствие на злоупотреба с алкохол.

Голяма част от хората страдащи от това състояние не само че нямат симптоми, но и не осъзнават, че го имат. Ако не се регулира начинът на хранене, за да може черният дроб да се възстанови, това може да доведе до чернодробна недостатъчност.

Рак на панкреаса

Високата консумация на захар може да повиши и риска от рак на панкреаса, един от най-смъртоносните видове рак. Тъй като повишеният прием на захар е причина за затлъстяването и диабета, тези две състояния от своя страна повишават риска от появата на рак на панкреаса.

Коментирай