Здраве и красота

Здравословни ползи от консумацията на хумус

Хумусът намалява риска от развитието на някои видове рак

08.04.2015г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С кремообразна текстура, приятен вкус, напомнящ за Ориента, хумусът постепенно се превръща в една от най-любимите здравословни храни. Негови основни съставки са нахут, тахан, лимонов сок, чесън, зехтин.

Освен с богатия си и плътен вкус, хумусът е известен и със своите здравословни ползи. Ето някои от тях.

Намалява риска от появата на желязодефицитна анемия

Хумусът се състои главно от нахут, който е добър растителен източник на желязо. Една чаша хумус ще ви осигури повече от 25% от препоръчителната дневна доза от желязо. В допълнение, нахутът съдържа и витамин С, който спомага на организма да усвои по-лесно желязото от приетата храна.

Желязо се съдържа и в тахана, която е друга основна съставка на хумуса. Съдържанието на желязо в нахута и тахана ще помогне за достигането на кислорода до червените кръвни клетки. Други здравословни източници, богати на микроелемента са грах, леща, боб, соя.

Намалява образуването на кръвни съсиреци

Консумацията на хумус може да доведе до намаляване на образуването на кръвни съсиреци. Съставките в хранителната паста са богати на витамин Е и К, които имат разреждащи кръвта свойства, с което се намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Витамин К може да предотврати и проблемите с кръвосъсирването.

Намалява нивата на кръвната захар

Основните хранителни вещества в хумуса са в групата на така наречените сложни въглехидрати, които се усвояват по-бавно от организма и доставят повече енергия на тялото, като в същото време не водят до драстични промени в нивата на кръвната захар.

Протеините в хумуса ви осигуряват ситост. Според проучване публикувано в Internal Medicine, диабетици, които приемат поне по една чаша бобови растения на ден в продължение на три месеца, са подобрили стойностите на техния гликемичен индекс.

Това също така намалява и риска от коронарна болест на сърцето.

Намалява риска от развитието на някои видове рак

Храните, богати на фолиева киселина са свързани с по-нисък риск от появата на някои видове рак. В една чаша хумус се съдържат около 36% фолиева киселина. Фолиевата киселина в умерени количества е от полза, особено за бременни жени, но както и с всичко останало, не трябва да се предозира.

Свързани статии

Понижава холестерола

Ежедневната консумация на хумус може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол. Нахутът съдържа изофлавони, които са антиоксиданти, известни с това, че спомагат за намаляване нивата на холестерола.

Редовната консумация на хумус може да спомогне за стабилизирането на инсулина. Високите нива на инсулин в организма карат черния дроб да отделя повече холестерол.

Улеснява загубата на тегло

Хумусът, приеман в умерени количества, може да бъде подходяща храна за вашия диетичен режим на хранене. Нахутът изобилства от полезни фибри, които не само помагат за изграждане на здрава храносмилателна система, но създават усещане за ситост.

В 100 грама хумус се съдържа 4 грама протеин. Ако се приема заедно с друг протеин като твърдо сварено яйце например, ще спомогне за намаляване на глада и поддържането на мускулната маса по време на загубата на тегло.

Коментирай