Здраве и красота

5 мита за отслабването, които пречат на диетата

Не им се доверявайте!

03.05.2015г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отслабването е вечна тема за много жени. Диетите са много, съветите за сваляне на досадните килограми още повече!

Съществуват много погрешни схващания за отслабването, които могат да ви накарат да се чувствата зле от непостигането на успех. На кои митове за вталяването не трябва да се доверявате?

„Прочистването помага за отслабването“

Чували сме теориите за освобождаването от токсините чрез така нареченото прочистване или детоксикиране. Предложения за детокс диети има много – чрез плодове и зеленчуци, чрез сокове или вода и мед.

Тези режими може и да ви предразположат да свалите известно количество телесно тегло, но то ще е във вид най-вече на течности, не на мазнини. За да се отървете от същинската мазнина ще трябва доста здраво и дългосрочно да се потрудите.

„Трябва да премахнете някоя група храни от диетата си“

Модерно е напоследък да се изключват глутенът, въглехидратите, наситените мазнини, месото и още други „вредни“ групи храни.

Това не е вярно, защото всяка група храна с изключение на изкуствено създадените такива, има своето предназначение за нашия организъм. Друг е въпросът в какви количества приемаме различни храни и как това се отразява на фигурата.

„Полезните мазнини помагат за отслабване“

На първо място трябва да се отбележи, че диета, която изключва мазнините, може дори да ви направи още по-дебели!

Това се дължи на факта, че рядко се чувствате сити, когато не приемате мазнини. Това от своя страна ви кара да похапвате малко повече между храненията. Така си докарвате допълнителни калории, които развалят цялостния режим.

Направете обратното – заредете се с полезни мазнини и ги включвайте в разумни количества в диетата си. Много важно е контролирането на количествата.

Свързани статии

„Не е нужно да се упражнявате интензивно, ако сте на стриктна диета“

Това е вярно, когато става въпрос за отслабване. Разбира се, че без специален хранителен режим отслабването е невъзможно. Но това не означава да прескачате напълно тренировките.

Дори когато сте достигнали идеалното тегло, не трябва да спирате да правите упражнения. Едно проучване установява, че ежедневните 30-минутни упражнения са по-успешни в загубата на излишно тегло, отколкото драстичните диети, придружени с обездвижване.

„Всеки има нужда от ден за награди“

Обикновено когато правим диета си позволяваме един ден, в който можем да хапваме всичко. Живеем за този ден! Той осмисля цялото усилие, което полагаме.

Според някои диетолози такъв ден е допустим, стига да не прекаляваме.

Да, но се оказва, че отпускането на колана носи негативи на диетата. Така рискът от увеличаване на теглото нараства. Психическата нагласа за спазването на хранителния режим също може да стане все по-либерална с времето. Така диетата пропада и в крайна сметка отслабване няма.

Коментирай