Здраве и красота

Да преборим кожните алергии натурално

Домашни природни средства срещу кожни обриви вследствие на алергии

12.06.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зачервяване, обриви, парене, промени в цвета на кожата, мехурчета, подуване – всичко това са симптоми на кожни алергии и възпаления.

Пролетно-летният сезон е благодатно време от годината за тези здравословни проблеми. Точно по време на разлистването на растенията хората, страдащи от кожни алергии, изпитват най-големи проблеми.

Медицината отговаря на този проблем като предлага редица противоалергични препарати. Природата обаче има не по-малко ценни методи за облекчаване на силните кожни дразнения.

Ето как да използвате силата на природата срещу кожните алергии:

Зехтин

Зехтинът е естествен овлажнител, който е много богат на витамин E и антиоксиданти. Те помагат на кожата да преодолее дразненията и да се обнови бързо.

Смесете малко мед в купа с няколко лъжички зехтин и го нанесете върху обрива. Ще се убедите как бързо се премахва сърбежът.

Алое вера

Алое вера има невероятни противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които правят чудеса с алергичната кожа.

Редовното прилагане на гел от алое вера подпомага оздравяването, премахва зачервяването и обрива.

Прилагайте всеки ден върху засегнатата кожа. Важно е да внимавате да не изтриете гела най-малко 30 минути, за да има ефект. Повтаряйте това 3 пъти на ден.

Кубчета лед

Добрите стари кубчета лед са идеална криотерапия за вашите кожни обриви. Те премахват сърбежа и симптомите на дискомфорт. Най-добрият начин да въздействате на кожната алергия е да нанесете кубчета лед индиректно върху засегнатите места.

Сложете леда в найлонова или платнена торбичка и поставете върху кожата. Правете това 3-4 пъти на ден, за да улесните по-бързото излекуване.

Листа от мента

Листата от мента могат да намалят отока и да успокоят усещането за парене. Най-добрият начин да се използва този метод е чрез пресоване на листата или чрез етерично масло. Могат да се поставят и директно пресни листа върху засегнатата кожа.

Оставете да подейства поне 30 минути, след това изплакнете.

Свързани статии

Лимон

Лимонът е изпълнен с витамин C. Освен това има избелващи свойства, което го прави един от най-добрите природни лекове срещу кожни алергии.

Просто нанесете лимонов сок върху засегнатата област и оставете да изсъхне. Първоначално може да ви пари, но ще премине бързо. След това остава приятна свежест, а няма и следа от сърбеж.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет успокоява сърбежа. Оцетната киселина се бори с бактериите, които причиняват алергии и кожни обриви.

Натопете памучен тампон в ябълков оцет и го приложете върху засегнатата кожа. Оставете да действа в продължение на 10 минути. Повторете това 3 пъти на ден.

Сода за хляб

Содата ускорява оздравителния процес. Освен това успокоява възпалението, свързано с алергията. Смесете 1 част сода за хляб в 3 части вода. Разбъркайте добре. Нанесете сместа върху засегнатата кожа.

Нека сместа остане да действа около 15 минути преди изплакване. Достатъчно е да се прави веднъж на ден.

Коментирай