Здраве и красота

10 много богати на магнезий храни

Направете диетата си още по-здравословна!

28.06.2015г. / 15 26ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето хора не осъзнават колко важен е магнезият за здравето. Магнезият е съществена част от над 300 метаболитни процеса в организма, което е и причина понякога този важен елемент да е в недостиг.

Дефицитът на магнезий в тялото води до повече заболявания, отколкото който и да е друг хранителен недостиг. Тези заболявания включват остеопороза, астма, депресия, епилепсия, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания – все опасни за живота.

На кои храни трябва да наблегнете, за да се предпазите от недостиг на магнезий?

Тъмни листни зеленчуци

Спанакът, зелето и някои видове маруля са идеален източник на магнезий. Изобщо, зеленолистните зеленчуци са много полезни и трябва да се включват често в менюто.

Ядки и семена


Тиквените семки, сусамът, бадемите, кашуто, кедровите ядки, фъстъците, орехите са сред най-богатите на магнезий ядки.

Риба

Опитайте се да ядете по една порция риба 2 пъти в седмицата. Сьомга, камбала, риба тон, скумрия са добри източници на магнезий и полезни мазнини.

Фасул

Бобовите растения са мощни доставчици на магнезий. Включете в диетата си повече боб, леща, нахут и грах.

Пълнозърнести храни

Ето още една причина да ядете пълнозърнести храни. Те са богати не само на фибри и полезни бавно разградими въглехидрати, но и на големи количества магнезий. Яжте киноа, просо, булгур, пшеница, ечемик и овес.

Авокадо


Авокадото е истинска суперхрана. То осигурява 15% от дневния прием на магнезий.

Свързани статии

Млечни продукти

Нискомаслените млечни продукти като кисело мляко най-вече са изпълнени с магнезий. Козето сирене, моцарелата също съдържат значителни количества от важния минерал.

Банани

Бананите обикновено се свързват с високите нива на калий, който е също много полезен. Но трябва да се отбележи, че магнезият в тях не е за подценяване.

Сушени плодове


Сушените плодове като смокини, сливи, кайсии, фурми и стафиди са много богати на този хранителен елемент.

Черен шоколад

Прекрасна причина да не се лишавате напълно от шоколада. В него има завидни количества магнезий, заради които си струва да му отделите място в дневната си диета.

Снимки: iStock

Коментирай
5 rate up comment 5 rate down comment
Младо докторче ( преди 7 години )
Всички сте чели статии колко е полезен магнезия, но знаете ли, че различните му форми се отразяват добре на различни органи??? Магнезиев малат - най-добре отпуска скелетните мускули и се отразява добре на схващанията. Магнезиев цитрат - отличен за стомаха Магнезиев оротат - най-добрата форма на магнезия за сърцето Колкото до покупката на магнезиеви добавки, най-доброто място си остава стария изпитан световен лидер в добавките - https://goo.gl/2SiExO (тук продуктите са сортирани по брой продажби в световен мащаб ) . Цените са двойно и тройно по-малки от тези в БГ и доставката е само 4$ като пристига за 10 работни дни. При първа поръка има и 5$ отстъпка. В една доставка може да комбинирате няколко продукта, защото е на кг. (до 1,8 кг. пратка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 7 rate down comment
алек ( преди 8 години )