Здраве и красота

Лечебни вани за добро здраве

При целулит – вана с масла

28.06.2015г. / 07 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Накисването на тялото в приятно топла и ароматна вода може да бъде един добър завършек на вашия ден. Когато добавим към ежедневната вана някои масла или други ценни природни съставки, не само постигаме релаксиращ ефект, но и лечебен. Вижте няколко предложения за лечебни вани, които могат да ви бъдат полезни.

Баня с ябълков оцет

Банята с ябълков оцет може да ви помогне при гъбични инфекции на краката, сърбеж по кожата и слънчеви изгаряния. Оцетът има доказани антисептични, противогъбични и естествено обезмирисяващи агенти.

Вана за спортисти

Ако спортувате често и след тренировка усещате напрежение и болки в мускулите, направете си вана, в която сте разтворили няколко капки етерично масло от дафинов лист, масло от лавандула, чаена лъжичка синапено семе на прах, масло от джинджифил и масло от розмарин.

Потопете се в тази релаксираща вана за 20-30 минути. Не само ще облекчите болките, но и ще се почувствате заредени с енергия.

Вана със сода

Ваната със сода се препоръчва при гъбични инфекции на краката, вагинални гъбични инфекции, слънчево изгаряне. Във вана с хладка вода разтворете 1-2 супени лъжици сода.

Потопете се за 10-15 минути и след това изплакнете тялото си с чиста вода. При гъбички по краката и ноктите правете тази грижа всеки ден до елиминиране на инфекцията.

Свързани статии

Вана за суха кожа

Етеричните билкови масла имат не само успокояващ ефект, но могат да помогнат на кожата да възстанови своите младост, еластичност и красота. Един или два пъти седмично си правете вана към която добавете по няколко капки етерични масла от жасмин, лайка, роза, а ако имате целулит и няколко капки масло от портокал.

Детоксикираща вана

Най-добрият начин да детоксикирате тялото е като се потопите във вана с английска сол. Тя не само ще спомогне за очистването на организма, но ще омекоти кожата и ще намали болките в мускулите.

Снимка: istock

Коментирай