Здраве и красота

Симптоми на възпалени венци

По какво да познаете, че венците ви страдат?

06.08.2015г. / 14 33ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Поддържането на венците здрави гарантира доброто здраве на зъбите ви. Колкото по-възпалени са венците, толкова по-голям е рискът от развитие на кариес, усложнения като пулпит и гранулом.

Най-лошото е, че можете да изгубите зъбите си, ако трайно не обръщате внимание на здравето на венците. 

Кои са симптомите на възпалени венци? Ако се вслушате в сигналите навреме, можете да предотвратите много главоболия, причинени от проблема болни венци!

Лош дъх

Първият и най-забележим сигнал, че с венците ви нещо не е наред, е лошият дъх. Разбира се, лош дъх може да се получи при прекомерна консумация на месо, преработени захари, оцветени или киселинни храни. 

Затова е необходимо да проследите собствения си организъм, за да сте сигурни, че изключвате всички други варианти. 

Кървене

Никога не отминавайте кървенето на венците. То е сигнал, че нещата вече са преминали в следващата фаза и веднага трябва да вземете мерки. Не пренебрегвайте с лека ръка плюенето на кръв при миене на зъбите. Това е един от най-ясните знаци, че венците ви са възпалени.

Пулсиране

Случвало ли ви се е да усетите как венците ви пулсират на определено място? Ако „да“, това може да е сигнал за възпаление, особено с гнойно наслагване.

Пулсирането се засилва при миене на зъбите, дъвчене на по-груба храна, отхапване. 

Повишена чувствителност

Някои хора по рождение са с по-чувствителни зъби. Шоковото изтръпване при горещи или ледени напитки обаче може и да се окаже признак на възпалени венци. 

Често пренебрегваме венците, когато имаме такъв проблем. Това е така, защото болката се усеща в самите зъби, а не във венеца. Болката в зъба обаче може да е следствие от възпаления венец. Затова трябва да се вгледаме в първоизточника, а не в последиците.

Свързани статии

Разклатени зъби

Ако имате клатещи се зъби, вероятно сте изчакали твърде много преди да вземете мерки. Разклатените зъби са един от най-сигурните симптоми на болни венци. Стига да не е в много напреднал стадий, това състояние все ще е обратимо с подходящо орално лечение.

Отдръпване на венците

Видимото отдръпване на венеца е другият сигурен знак за заболяване на меките тъкани по челюстта. Ако имате отдръпнати венци началото на корена на зъба ще се оголи и при студен въздух, студени или топли храни, както и при миене на зъбите ще усетите силен ток в зъба.  

Коментирай