Здраве и красота

Какво може да прави вагината ви?

Вагината е способна на много неща, освен да „подсказва“ за здравето

02.10.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Женската вагина е изключително сложен орган. Той може да говори много и то доста красноречиво за женското здраве и състоянието на организма на една жена.

Но какво още може да прави нашата вагина?

Вагината може да се почиства сама

Не мислете, че всяко вагинално течение е признак на заболяване или инфекция. Бялото прозрачно вагинално течение без мирис е начинът, по който вагината се самопрочиства от бактерии и мъртви клетки.

Вагината може да промени цвета си

Не се плашете, ако вагината ви смени цвета си. Това също в някои случаи е напълно нормално. След полов акт, например, вагината може да добие тъмночервен към лилав оттенък. Това не трябва да ви притеснява, защото е нормално предвид засиленото кръвоснабдяване на половите органи по време на секс.

Също така по време на менопаузата вагината може да стане по-бледа на цвят поради изменението на половите хормони в тази възраст.

Вагината може да се уголеми

Вагината променя размерите си с времето. След раждане тя може да се уголеми, както и при полов акт отново заради изпълването с по-голямо количество кръв.

Вагината може да стане по-силна

Това може да стане с помощта на упражненията на Кегел за по-стегнати вагинални мускули. Упражненията за укрепване на тазовото дъно също помагат за стягане на вагината.

Снимка: iStock

Вагината може да ви „говори“

Не в буквалния смисъл, разбира се, но ако се вгледате по-внимателно в нея ще откриете, че тя „говори“ много ясно за състоянието си. Преглеждайте редовно вагината си с огледалце, за да реагирате навреме, ако забележите нещо нередно по външната й част.

Обръщайте внимание на теченията и миризмите, които тя излъчва, за да разберете дали всичко с нея е наред.

Вагината се защитава сама

Вероятно няма жена, която да не си е мислила поне веднъж в живота, че тампонът, менструалната чашка или кондомът могат да се изгубят някъде в дебрите на вагината й и да не излязат никога повече оттам.

Свързани статии

Това не е възможно! Вагината защитава сама себе си от подобни инвазии. Вярно е, че вагината е свързана непосредствено с матката, но маточната шийка е там, за да предотвратява навлизането на каквито и да било предмети навътре в матката.

Единственото нещо, което може да премине през този тесен канал, действащ като клапа, е спермата.

Вагината може да заклещи пенис

Това не е шега. Вагината буквално може да задържи пенис в плен. Това явление е изключително рядко. Случва се, когато по време на полов акт мускулите на тазовото дъно „сковат“ мускулатурата на вагината и причинят нещо като спазъм, който прави изваждането на пениса от влагалището невъзможно.

Ако ви се случи трябва да лежите неподвижно и да повикате медицинска помощ, ако е възможно.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Папю ( преди 8 години )
Чувал съм че някои жени може да пушат цигари с вагината си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар