Здраве и красота

Кога трябва да се пие вода и кога – не?

Водата не е полезна по всяко време на денонощието

06.10.2015г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кога и как трябва да пием вода, за да направим организма си по-здрав и силен?

Вероятно малцина са си задавали този въпрос, тъй като по презумпция водата е най-полезната течност в природата и надали някой си мисли, че би навредила, независимо кога е погълната.

Има моменти, в които е по-добре да не пием вода. А има и моменти, в които пък е препоръчително да го направим по определен ред. Вижте кога трябва да пием вода и кога – не?

Пийте вода веднага щом станете

Първото нещо, което трябва да направите, когато се събудите от сън е да изпиете 1-2 чаши вода. Така провокирате организма си да работи ускорено, което помага за сутрешния тоалет.

Замествайте водата по време на хранене

Не е добре да пиете вода по време на и веднага след хранене. По този начин размивате стомашните сокове. Те се разреждат и храносмилането става по-трудно и неправилно. Вместо вода хапвайте малко кисело мляко, например.

Пийте чаша вода 30 минути преди хранене

По този начин ще ускорите метаболизма си и ще улесните редукцията на килограми.

Пийте вода, когато усетите глад

Ако сте огладнели преждевременно и има доста време до следващото хранене, изпийте една чаша вода, за да притъпите глада. След като я изпиете изчакайте 10 минути и изпийте още една чаша, ако гладът не е отминал. Така ще се предпазите от безразборно похапване, криещо риск от напълняване.

Пийте повече вода през деня, не вечер

Прекаляването с водата във вечерните часове вреди на организма и съня. Ще се наложи да ставате през нощта, а това ще ви попречи да си отпочинете.

Някои хора не се будят толкова лесно, въпреки че им се ходи до тоалетна, което пък вреди на отделителната система, защото освобождаването на събраната урина се задържа. Мускулите на пикочния мехур страдат, а и има риск от инфекции на пикочните пътища.

Свързани статии

Пийте вода преди и след тренировка

Това се прави, за да се захранят мускулите с необходимите течности. Така се нормализира транспортната функция на клетките като се доставя кислород и хранителни вещества до всяка точка на натоварения мускул.

Бременните, кърмачките и болните от грип трябва да пият повече вода

Пиенето на повече вода помага на тялото да се възстанови по-бързо. Бременните жени и кърмачките имат нужда от малко повече вода от обикновено – по около 10 чаши на ден, за да възстановят водния баланс в тялото и да останат добре хидратирани.

Коментирай