Здраве и красота

Най-добрите трикове за ефективна диета

Какво да правим, за да отслабнем по бавен, но много здравословен начин?

21.11.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Спазването на диета никак не е лесно. Много хора не успяват да запазят здравословните хранителни навици за дълго. Така се появява и ужасният йо-йо ефект.

Но има няколко трика, с които ще направите диетата или хранителния си режим по-ползотворни. Тези съвети ще ви помогнат да намалите общия калориен прием като ефектът ще е абсолютно положителен върху фигурата ви.

Избягвайте продукти с глюкозо-фруктозен сироп

Много от преработените или готови продукти, включително напитки, съдържат заместители на захарта. Глюкозо-фруктозният сироп, както и царевичният сироп са истинска бомба от празни калории, повишаващи риска не само от наднормено тегло, но и от диабет тип 1 и 2.

Избягването на продукти с подобни добавки и подобрители на вкуса намалява общата калорийна натовареност като ви предпазва от затлъстяване и дава на организма редица ползи.

Не позволявайте на вредните храни да омайват мозъка ви

Тук ситуацията е доста трудна, защото вредните сладкиши, храните в ресторантите за бързо хранене и сладките газирани напитки са повече от изкушаващи. Почти няма човек, който да не се поддава на изкушението.

Многобройни изследвания са доказали, че тези храни действат на мозъка подобно на наркотичните вещества, предизвиквайки зависимост. Затова както отказването от зависимостите към химични вещества е най-вече ментален процес, така е и с отказването на вредните храни.

Всичко зависи от волята ви. Не спирайте да си го повтаряте, когато ви се прииска да си купите поничка, например.

Снимка: iStock

Структурирайте ясно времето, отредено за основни и междинни хранения

За да бъде успешна една диета трябва ясно да бъде разчетено времето за хранене. Когато постъпването на храната става по едно и също време, организмът успява много по-добре да преработи хранителните вещества, така че да не ги складира под формата на мазнини.

Ще си помогнете изключително много, ако ядете по едно и също време. Не е трудно за изпълнение, стига да има воля за това. Ако през деня имате ангажименти и сте в движение, подгответе предварително кутия с обяда си, вземете 100 г ядки в чантата си. Така ще имате под ръка порция основно хранене и една междинна закуска.

Задоволете тялото си, най-вече на закуска

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя дава необходимите хранителни вещества, които задвижват метаболизма през целия ден. Тласъкът на организма, който закуската предизвиква, ще ви помогне да преработвате по-добре храната си до вечерта, стига да е съобразена със здравословните стандарти.

Дори да не спазвате строг диетичен режим, здравословната закуска ще се отрази благотворно на килограмите ви. Защо това е така можете да прочетете тук.

Избирайте храни с нисък гликемичен индекс

Подборът на храните, които слагате в устата си има голямо значение в борбата със затлъстяването. Важно е да се набляга на храните с по-нисък гликемичен индекс, защото те спомагат за правилното метаболизиране на храните, без това да повишава рязко нивата на кръвната захар и инсулина.

Знаем, че нивата на тези две вещества играят огромна роля за правилното протичане на метаболитните процеси.

Променете заобикалящата среда

Контекстът, в който се намира тялото и съзнанието ни играе огромна роля в цялостното здраве. В този смисъл заобикалящата среда въздейства и върху консумацията и преработката на храната.

Дори най-малката промяна, като намаляване големината на съдовете за хранене, има значение за възприятието и усвояването на храната. Промените в навиците на хранене и изборът на храни са двете ключови обстоятелства, които спомагат за отслабването и поддържането на здравословно тегло.

Храненето пред телевизора е противопоказно. Храненето на крак също спомага за трупането на килограми, както и бързото хранене и некачественото сдъвкване на храната. Променете тези неща и ще се убедите в ефекта.

Наслаждавайте се на храната

В крайна сметка храненето е удоволствие и трябва да остане такова. Не се мъчете да ядете нещо, само защото някой казва, че е здравословно. Открийте здравословните и любими за вас продукти, на които да се наслаждавате. Така и обработката им ще е много по-пълноценна.

Коментирай