Здраве и красота

Как различните пози за сън въздействат на здравето?

Спящите по гръб хъркат по-често

14.12.2015г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За добрия сън и това как се събуждаме сутрин, позицията на спане е от ключово значение, тъй като всяка поза въздейства по определен начин на здравето ни. В следващите редове ще видите някои плюсове и минуси на едни от най-често срещаните пози за сън.

По гръб с ръцете изпънати до тялото

Спането по гръб с ръце надолу се счита за една от най-добрите позиции за спане. Ако страдате от болки в гърба или шията, по възможност заемайте тази поза за сън и разбира се изберете подходяща възглавница.

Въпреки че на сутринта ще се събудите бодри и с по-малко неразположения в гръбнака, тази поза за сън има някои минуси. Не е подходяща за хората, които страдат от сънна апнея или хъркат.

Като морска звезда

Тази позиция за сън също е добра, ако страдате от болки и напрежение в гърба. Без значение дали ръцете ви са разположени встрани, нагоре или около възглавницата, спането по този начин може да ви донесе много здравословни ползи. Не само ще намалите болките в шията, но и ще забавите появата на бръчки или ще намалите риска от появата на кожни обриви по лицето.

Въпреки своите плюсове, тази поза за сън може да е причина да хъркате, а в зависимост от това как сте поставили ръцете си, да окаже натиск върху нервите в раменете и това да предизвика болка.

Фетална позиция

Феталната позиция се смята за една от най-неподходящите пози за сън. Въпреки че повечето хора спят по този начин, това може да им създаде редица проблеми с гърба и шията, но също така и да забави дълбокото дишане по време на сън. Тази поза за спане е добре да се избягва и от бременните жени.

Свързани статии

Спане по корем и леко на една страна

За спането в тази позиция се смята, че се отразява благоприятно върху храносмилателната система, но също така е доказано, че може да разреши и проблема с хъркането. Въпреки това, поставянето на главата на едната или другата страна може да доведе до напрежение в шията. Също така спането по корем увеличава и риска от появата на ранни бръчки.

С гушната възглавница

Независимо в каква позиция спите, вие ще изпитате по-малко болка, ако тялото ви е допълнено от мекотата на една възглавница. Така например спането с възглавница между бедрата е избор на много бременни. Спането по корем и на една страна, лягайки така, че половината ви тяло да е върху меката възглавница, също може да ви осигури комфорт по време на сън.

Снимка: istock

Коментирай