Здраве и красота

Какво да обмислите преди да си поставите противогрипна ваксина?

Няколко неща, които е добре да знаете преди да се ваксинирате

14.12.2015г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със застудяването идва и сезонът на грипа и настинките. Много хора се страхуват от последиците и усложненията, които грипът може да предизвика и затова се обръщат към ваксината срещу грип. Много често усложнения не се случват и инфекцията преминава по стандартния начин с хрема, температура, отпадналост и болно гърло за около седмица.

Но според статистиката в различните райони на света от грип и неговите усложнения умират между 3000 и 50 000 души годишно. Това е ужасяваща статистика. Както се досещате, повече хора умират от грип в слаборазвитите страни, където няма достъп до здравеопазване и стандартът на живот е под прага на бедността.

Преди да се решите да си направите ваксина срещу грип трябва да знаете няколко неща.

Може да сте болни без да имате симптоми

Повечето хора развиват симптомите на грипа до 72 часа след заразяването. Ваксина се поставя само при напълно здрав организъм. В противен случай тя не само не е ефективна, но може и да навреди.

Затова е много важно да се консултирате с лекар преди да се решите да приемете ваксината. Той ще определи здравния ви статус и ще прецени дали е подходящ моментът.

Ваксината внася клетки на грипа в тялото ви

Вероятно повечето хора вече са наясно с това. За да се изгради имунен отговор срещу даден външен агент, той трябва да бъде „представен“ на организма. По този начин имунната система го регистрира, запомня и прави необходимото, за да го неутрализира.

Клетките на вируса, които се внасят в организма обаче са неактивни и не могат да ви разболеят. Но за да сте напълно сигурни в ефекта на ваксината е добре при всички обстоятелства да сте здрави, когато я получавате.

Когато се поставя заедно с други видове инжекции, ваксината срещу грип може да предизвика гърчове и висока температура

Точният момент за поставяне на ваксините е много важен. Според специалистите в някои случаи поставянето на ваксина срещу грип и ваксина срещу дифтерия, например, в кратки интервали, при някои деца се стига до фебрилни гърчове в рамките на 24 часа след поставянето на инжекцията.

Важно е да споделите с лекаря, който ще поставя ваксината срещу грип за всички останали ваксини и медикаменти, които вие или детето ви в момента или скоро сте приемали.

Хората с алергии трябва да са по-внимателни

Алергиите създават предпоставки за нетипично възприемане на ваксината и произтичащите от това усложнения. Предупредете лекаря си, ако имате някакви алергии, за да се реши какво да се предприеме.

Когато човек има алергия, имунната му система е склонна да реагира по нетипичен начин и това може да направи ваксината безполезна или да предизвика неочакван имунен отговор.

Човек не е напълно защитен от грип, въпреки ваксината

Не разчитайте на ваксината да свърши цялата работа. Ако не спазвате пълна хигиена по време на грипния сезон, няма как ваксината да ви опази напълно.

Пазете се от контакт с болни или потенциално болни от грип, мийте ръцете често, не пипайте устата и очите си, носете маска в гъсто населени места като киносалони, градски транспорт, търговски обекти и други.

След инжекцията може да се почувствате сякаш се разболявате

Това обаче не е задължително. Честа реакция след поставянето на противогрипна ваксина са грипоподобните симптоми – зачервяване, болки в мускулите, обща неразположеност. Някои хора дори получават запушен нос след смъркане на ваксина срещу грип, защото тя се разпространява и в тази си форма.

Възрастните хора са най-засегнати от грипа

Според световната статистика, в 90% от смъртните случаи става въпрос за възрастни хора на 65 години и повече. Други рискови групи са малките деца, страдащите от хронични заболявания като астма, диабет, сърдечносъдови заболявания, както и всяко здравословно състояние, което предполага дългосрочно протичане.

Поставянето на противогрипна ваксина заслужава щателно обмисляне както от страна на пациента, така и от страна на лекаря.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати