Здраве и красота

3 полезни алтернативи на зехтина

Какви други течни мазнини можем да използваме в кухнята?

28.12.2015г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мазнината за готвене не е задължително да бъде вредна. Зехтинът е много популярен заради полезните си свойства, които подобряват цялостното здраве на организма, както и външния вид.

Зехтинът обаче не е единствената полезна течна мазнина. Има много добри и не по-малко здравословни негови алтернативи, които е добре да включвате в менюто си. Не забравяйте, колкото и богати на антиоксиданти и витамин Е да са течните мазнини, количеството е от решаващо значение.

Ако злоупотребявате с която и да е от полезните мазнини, тя ще се обърне против вас. Препоръчителната доза за възрастни е около 2 супени лъжици на ден, независимо дали я използвате за готвене или я добавяте прясна в салатите.

Кои олия са полезни за здравето, освен зехтина?

Олио от гроздови семки

Олиото от гроздови семки е изключително полезно както за здравето, така и за кожата, косата и ноктите. Според проучванията, олиото от гроздови семки има доказано противораково действие. То е много наситено на антиоксиданти, които се борят с причиняващите рак и стареене свободни радикали.

Олиото от гроздови семки е много подходящо за свежо подправяне на салати и разядки, както и за готвене, защото точката му на кипене е висока и не прегаря така лесно.

Фъстъчено масло

Снимка: iStock

Фъстъченото масло е изключително полезно за сърдечносъдовата система. То е много богато на витамин Е, който е силен антиоксидант. Ресвератролът също е от групата на антиоксидантите, а той доказано предпазва от инсулт и инфаркт, пише eatingwell.com.

Фъстъченото масло също е подходящо за готвене поради по-високата си точка на кипене. То може да се маже и сурово на филийка, което го прави идеално за закуска.

Богато е на полезни мазнини, спомагащи за редукцията на теглото. Фъстъченото масло е полезно за сърдечносъдовата система, защото освен всичко останало спомага и за понижаването на лошия холестерол.

Ленено масло

Олиото от ленени семена е едно от най-полезните за сърцето и кръвоносните съдове. То е най-богатото на омега-3 мастни киселини олио сред всички. За съжаление, точката на кипене на лененото масло е ниска и не е подходящо за готвене, но можете да го добавяте към всичките си пресни ястия – салати, разядки, смутита, дресинги.

Коментирай