Здраве и красота

Как да си направим домашен парфюм?

Уникален аромат по свой избор

10.01.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обичате да носите парфюми? Тогава вероятно сте ценител на хубавото ухание. Понякога обаче човек не може да открие любимата си миризма в парфюмериите, защото просто създадените предварително парфюми не са индивидуално предназначени.

Причината да искате да си направите свой собствен парфюм може да е цената. Домашно приготвеният парфюм е по-евтин, а същевременно е не по-малко добър и траен.

Как да си направите домашен парфюм? Ето какво ви трябва:

Базово масло

То не трябва да е с остра миризма, каквато има зехтинът, защото така акцентът ще падне именно върху нея. Затова е по-добре да използвате масло от гроздови семки или от сладки бадеми. Те са по-подходящи и по-евтини. Маслото от жожоба също е вариант, но с него трябва да сте по-предпазливи, тъй като при по-ниски температури се втвърдява.

Етерично масло

Етеричните масла могат да са много скъпи, изискани и трудно достъпни, като например маслото от сандалово дърво, маслото от виолетови листа или дъбов мъх.

Но могат и да се намерят подходящи и не по-малко трайни и благоуханни, които да ви допаднат. Такива са маслото от лимон, ванилия, грейпфрут, мента, лавандула, здравец, иланг-иланг, кедрово дърво, жасмин, джинджифил, портокал.

Красива бутилка

Другото, което разбира се ви трябва, е една елегантна и красива бутилка за парфюм, в която да си съхранявате прекрасния аромат.

Приготвяне:

Излейте ¾ от базовото масло в бутилката. След това прибавете 2 супени лъжици водка към сместа. Запълнете оставащото пространство в бутилката с дестилирана вода.

След това прибавяйте капка по капка етеричното масло. След всяка капка затваряйте и разклащайте хубаво шишето, за да се смесят добре двете текстури.

Добавяйте толкова капки, колкото наситен искате да бъде парфюмът. След всяка добавка помирисвайте. Така ще прецените най-добре. За предпочитане е да изчаквате няколко секунди след като сте добавили етеричното масло, за да се разсее лъжливият наситен аромат от него.

Съхранявайте парфюма в бутилката с подходяща капачка.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Стефан ( преди 2 години )
Здравейте.Когато смеся етилов алкохол и етерични масла винаги става мътилка.След като отлежи съставките се разделят и отгоре остават маслата а отдолу спирта или водката.Пробвал съм всякъкви варианти с различни производители на масла и различни проценти спирт.Знаете ли как да получа бистра течност.Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар