Здраве и красота

Страдате ли от дефицит на минерали и витамини?

Спазми в мускулите и главоболие – Липса на магнезий

15.01.2016г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Недостигът на определени витамини и минерали винаги е видим. Тялото по един или друг начин сигнализира, че в него има дисбаланс. Ето защо не бива да се пренебрегват някои симптоми. Страдате ли от такъв дефицит? Вижте следващите редове.

Спазми в мускулите и главоболие – липса на магнезий

Магнезият е един от най-важните елементи за организма. Неговият дефицит може да предизвика неразположения като мускулни спазми, особено по време на бременност, главоболие, нервност и други.

Според статистически данни около 60% от хората страдат от дефицит на минерала. Магнезият е важен за отпускането на мускулите, за добрия и качествен сън, за правилното функциониране на нервната система. Тук може да видите кои храни са богати на него.

Акне по лицето – липса на цинк

Комедоните и акнето понякога могат да се дължат на недостиг на цинк. Цинкът влияе на състоянието на кожата и на отделянето на себум. Достатъчният прием на минерала може да помогне за изчистването на кожата ви.

Старайте се да приемате не по-малко от 30 мг. на ден от минерала. Също така цинкът е важен и за качеството на спермата. Храни богати на цинк са тиквените семки, черния дроб, стридите, телешкото месо.

Бели петна – Недостиг на есенциални мастни киселини

Белите петна в областта на пръстите и китките обикновено подсказват за дефицит на омега-3 мастни киселини. За да възвърнете техния баланс, яжте повече мазни риби, ядки, авокадо.

Фини и чупливи нокти, както и суха и чуплива коса – липса на витамин В7

Витамин В7, наричан още биотин, е ключов за здравето и красотата на ноктите и косата. Когато организмът ви страда от дефицит на този витамин, може да забележите косопад, ноктите ви стават по-чупливи, възможно е да страдате от безсъние, анемия, гадене.

Може да си го набавите чрез прием на хранителни добавки или чрез консумацията на храни като пилешко месо, яйца, млечни продукти, пълнозърнести храни.

Свързани статии

Слаба и вяла коса – липса на желязо

Желязото също е един изключително важен елемент, на който не бива да допускате дефицит, тъй като участва в редица биологични процеси. Важен е за формирането на хемоглобина, който от своя страна е ключов за транспортирането на кислород до всички тъкани и органи.

Дефицитът на желязо може да предизвика появата на анемия, косата ви да стане по-вяла, слаба, да усещате липса на енергия. За да не допускате дефицит на желязо, хапвайте по-често храни богати на елемента. Тук може да видите някои от тях.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време