Здраве и красота

Растения, които са естествени лекарства

Дрожди от червен ориз и риган

24.01.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Векове преди появата на съвременната медицина, древните култури са изследвали внимателно всяко растение по тяхната земя. Голяма част от тях са били използвани не само като храна, но и като лекове.

В наши дни голяма част от тези растения продължават да се използват като естествени лекарства. Споделяме някои от тях.

Какао

Древни цивилизации като например ацтеките, са използвали какаото за медицински цели. В наши дни в Панама например, местните жители пият какаова напитка поне по три пъти на ден и почти няма регистрирани случаи на хипертония.

В САЩ и други западни страни, все повече хора се доверяват на какаовите зърна, които спомагат за понижаването на кръвното налягане по естествен начин, намаляват риска от появата на сърдечносъдови заболявания, намаляват стреса.

Дрожди от червен ориз

В китайската култура хората използват дрожди от червен ориз едновременно като храна и лекарство. Те имат някои от свойствата на статините, използвани за понижаване на холестерола.

Редица изследвания са показали, че дрождите от червен ориз могат ефективно да спомогнат за регулиране нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Лавандула

Една от най-добрите билки, когато искате да намалите напрежението и да успокоите ума е лавандулата. Прилагането на масло от растението в топла вана или с лек масаж върху кожата, допринася за елиминиране на напрежението, стимулира спокойния сън, облекчава главоболието, болката по цялото тяло.

Други проучвания са установили, че лавандулата може да бъде ефективна и при храносмилателни проблеми и гъбични инфекции.

Ехинацеята

Билката ехинацея съдържа много съединения, за които е доказано, че активизират защитните сили на имунната система и предпазват от настинки и грип. Някои проучвания са установили, че редовният прием на чай от ехинацея по време на настинки, може да облекчи възпаления на горните дихателни пътища. Билката е натурален лек и за по-бързото зарастване на рани.

Куркума

Куркумата е подправка с интересен вкус и интензивен аромат и произхожда от Индия. Богата е на много антиоксиданти. Редица изследвания са установили, че консумацията на куркума може да намали образуването на свободни радикали, да намали възпалителните процеси в организма.

Свързани статии

Също така има доказани облекчаващи неразположенията свойства при артрит, нарушено храносмилане, киселини в стомаха и се смята, че може да намали риска от появата на диабет и някои ракови заболявания.

Риган

Риганът също е мощно антимикробно растение, което съдържа много витамини и минерали, както и антиоксиданти. Подправката стимулира имунната система, намалява възпалението, бори се с инфекциите на горните дихателни пътища и дори с раковите клетки.

Снимка: istock

Коментирай