Здраве и красота

Плодове и зеленчуци, които е добре да консумираме с обелките

Картофи и ябълки

28.01.2016г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приготвят за консумация плодове и зеленчуци, много хора премахват обелките. Но заедно с това те се лишават от много важни хранителни вещества. Морковите, крушите, патладжаните са само част от храните, които е добре да се консумират с обелките. Вижте кои още.

Ябълки

Един от най-препоръчваните за консумация плодове са ябълките. Защо трябва да ги хапваме с обелките? В корите на плодовете се съдържат големи количества пектин. Той спомага по естествен път да контролираме нивата на холестерола и кръвната захар.

В корите на ябълките се съдържат и много антиоксиданти, като кверцетина. За него е установено, че има голям ефект върху раковите клетки и подобрява паметта. Също така, когато белите ябълките, вие пропускате голяма част от приема на здравословни фибри.

Картофи

Обелките на картофите са много по-богати на витамин А, желязо, калций, калий, магнезий, витамин В6 и витамин C в сравнение с останалата част от зеленчука. Така например в 100 грама картофени обелки има 17 пъти повече желязо.

Премахвайки обелките на картофите, ще загубите около 90% от съдържанието на желязо. Също така обелките на сладките картофи са богати на бета-каротин, който по време на храносмилане се преобразува във витамин А. Ето защо, когато имате възможност, не белете картофите, а просто ги измивайте много добре.

Портокал (лимон и лайм)

Обелката на портокала съдържа два пъти повече витамин С, в сравнение с месестата част. Също така е богата на рибофлавин, витамин В6, калций, магнезий и калий. Най-добрият начин да консумирате корите на цитрусовите плодове е като ги настържете на много ситно ренде и ги добавяте към вашите напитки, салати, десерти и ястия.

Краставици

Тъмнозелената кора на краставиците е богата на антиоксиданти, неразтворими фибри и калий. Тя съдържа и голямо количество витамин К.

Свързани статии

Манго

Редица изследвания са доказали, че корите на мангото съдържат полезните каротиноиди, полифеноли, омега-3, омега-6 и полиненаситени мастни киселини. Тези вещества предпазват от рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Лук

Подобно на обелките на ябълките, фината ципа на лука е богата на кверцетин (биофлавоноид със силни антиоксидантни свойства). Тъй като обелките не са вкусни за консумация, за да извлечете максимума от тях, може да ги добавяте при варенето на супи и бульони.

Снимки: istock

 

Коментирай