Здраве и красота

Гъбите помагат срещу дефицит на витамин D

През зимата не можем да вземем нужната доза слънчеви бани

28.01.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Витамин D е много важен за организма. За да бъде синтезиран от тялото ни, разчитаме основно на слънцето. Но през зимните месеци слънчевото греене е ограничено, затова трябва да намерим алтернативен източник.

Много хора страдат от дефицит на витамин D. Симптомите на това състояние са мускулна слабост, ниски нива на червени кръвни телца, повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инциденти, проблеми с възприятието, астма, рак.

За да се предпазите от тези рискове, лекарите съветват да се ядат повече гъби през зимата.

Гъбите са естествен източник на витамин D. Те произвеждат по естествен път този витамин, когато са изложени на слънчева светлина. Според анализите в 100 г купешки гъби се съдържат около 2,3 микрограма витамин D, което е 23% от дневната нужда на организма.

Тези стойности могат да се увеличат значително, ако се консумират диви гъби, расли на пряка слънчева светлина, а не такива от оранжерия с изкуствено осветление.

Едно проучване от 2015 година на учени от Университета в Сидни установява, че обедното слънце, огряващо за 1 час гъбите, ги кара да произведат около 10 микрограма витамин D на 100 г гъби.

Свързани статии

Витамин D2 пък се синтезира до около 17,6 микрограма на 100 г гъби. Това е количество, еквивалентно на това в мазните риби, пише care2.com.

Човек има нужда средно от 5 до 15 микрограма витамин D в зависимост от възрастта, теглото и пола си. Като се има това предвид, малка порция гъби би могла да ни помогне в набавянето му, дори да не сме изложени на слънце продължителен период от време.

Разбира се, не може да се разчита само на витамините, получени от гъбите. При всяка възможност взимайте необходимата доза слънчеви лъчи без да прекалявате. Така ще преборите дефицита на витамин D.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време