Здраве и красота

4 признака, че консумирате твърде много сол

Усещате се подути

26.01.2016г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Натрият е от решаващо значение за нашето здраве, за да може тялото ни да извършва нормалните си функции. Натрий приемаме със солта, която добавяме към храната си. Солта като подправка отговаря за балансиране на количеството на течностите в тялото и осигуряване на мускулите да се свиват така, както трябва.

Но когато прекалим с консумацията й, тялото ни напомня, че е време да обърнем внимание на начина си на хранене. Споделяме 4 сигурни признака, че е време да ограничите натрия.

Жажда

Един от първите признаци за прекален прием на солени храни е жаждата. Вероятно сте забелязали, че след тяхната консумация приемате обилно количество вода. Ако нощем или на сутринта се будите много жадни, това може да означава, че предния ден сте консумирали твърде много сол.

Не подминавайте този признак и се опитайте да промените начина си на хранене, защото излишната сол винаги влияе отрицателно на организма.

Усещате се подути

Друг признак, че е време да спрете солените храни е честото подуване. Натрият е минерал, който има способността естествено да задържа вода. В резултат лицето ви, ръцете, а и като цяло вие ще се чувствате и изглеждате по-подути от обикновено. Това също е признак, който ви казва да намалите количеството на солта.

Високо кръвно налягане

Една от основните причини за повишаване на кръвното налягане е излишният натрий в организма. Високото кръвно е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Когато бъбреците ви не могат да се отърват от излишния натрий, той навлиза в кръвния поток.

Когато това се случи, обемът на кръвта се увеличава, тъй като натрият задържа вода. Това не само повишава кръвното налягане, но принуждава сърцето да работи още по-усилено.

Свързани статии

Остеопорозата

Друг опасен ефект от приемането на твърде много натрий е риска от развитие на остеопороза. Ако вашите кости са по-слаби и чупливи, това може да е индикация, че консумирате твърде много сол. Това е така, защото натрият намалява плътността на костите, което ги кара да губят здравината си.

Също така натрият пречи на тялото да абсорбира калция – вещество, което е от решаващо значение за изграждането на костите и поддържането им здрави. Дори и да не страдате на този етап от костни проблеми, намалете солта като превантивна мярка.

Снимки: istock

Коментирай