Здраве и красота

Натурални лекове при висока температура

Компрес с лук и картоф

17.02.2016г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Високата температура е едно от най-честите неразположения при настинки и грип. Освен медикаментите, които знаем, че помагат за нейното овладяване, често в такива моменти се доверяваме и на компресите с вода и оцет. От кои други натурални лекове можем да се възползваме при висока температура?

Пресният лук е чудесен натурален лек при висока температура. Вземете 1-2 глави лук и ги нарежете на по-дебели резени. Поставете ги на стъпалата и леко увийте с бинт. След това обуйте топли чорапи. Останете така около 20-30 минути и ако е необходимо повторете.

В чаша с топла вода сложете една чаена лъжичка синапено семе. След 5 минути прецедете водата от семената и след това я изпийте.

Картофите също като пресния лук помагат при висока температура. Обелете един картоф и го нарежете на резени. Накиснете ги в оцет за 10 минути. След това ги поставете върху челото и върху тях сложете памучна кърпа. След 20 минути може да смените тези резени с нови.

Ако не разполагате с лук или картофи, но имате пресни лимони, нарежете ги на резени и ги поставете на стъпалата, а върху тях чорапи. Ледът също е ефикасен лек за високата температура, но с него трябва да се внимава.

Натрошете няколко бучки лед и ги сложете в непромокаема торбичка. Поставете торбичките за няколко минути под мишниците или точно под коляното, където се намира така наречената подколянна ямка (вдлъбнатина зад коляното).

В чаша с гореща вода настържете малко количество пресен джинджифил. По желание добавете мед. Изчакайте леко да се охлади и изпийте. Тази напитка може да консумирате 3-4 пъти на ден.

Не забравяйте и за билковите чайове. По време на настинки и грип, особено полезни са бял равнец и бъз. Те помагат на порите да се отворят и на тялото да се поти по-лесно. Пийте чай от тези билки 2-3 пъти на ден.

Лютият червен пипер също ще ви помогне да се избавите от високата температура. Всичко, което трябва да направите е да го добавите към храната. Така не само ще се изпотите по-бързо, но и кръвообращението ще се подобри и ще облекчите запушения нос.

Свързани статии

Яйченият белтък също може да помогне за намаляване на високата температура. Той действа като хладен гел и абсорбира топлината. В рамките на половин час значително ще успеете да намалите температурата.

В купичка разбийте леко 2-3 белтъка. Накиснете в тях 2 фини памучни кърпи. Увийте кърпите върху стъпалата, а върху тях обуйте чорапи. Когато кърпите изсъхнат, може да ги замените с нови.

Снимки: iStock

Коментирай