Здраве и красота

Зехтин и смокини – уникална оздравяваща комбинация

Помага при анемия и запек

23.02.2016г. / 14 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат ги плодовете на боговете. Смокините – един невероятно вкусен и полезен плод, който през лятото консумираме в свеж вид, а през останалата част от годината хапваме сушен. Сушените смокини имат редица предимства за здравето, като:

Съдържат фибри, които помагат на тялото да елиминира токсините и спомагат за отслабването.

Богати са на калций, което ги прави идеална храна за хората, които имат непоносимост към лактоза.

Богати са и на калий, който е важен минерал за здравето на сърцето. Също така сушените смокини съдържат голямо количество антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Редовната им консумация подобрява състоянието на кожата, а също така помага и при безсъние и сутрешно гадене.

Подходящи са за консумация от хора, които трябва да следят за нивата на кръвната захар.

Освен калий и калций, смокините съдържат големи количества желязо, магнезий и цинк.

Спомагат за регулиране на хормона естроген. Когато функционира правилно, тялото ни произвежда точното количество от хормона, което е необходимо в момента. Въпреки това, токсини от околната среда, ниското качество на консумираната храна, както и някои здравословни проблеми, могат да повлияят на отделянето на хормона и да се получи излишък на естроген.

Високите му стойности могат да доведат до увеличаване на теглото, промени в настроението, утежняване неразположенията по време на менопаузата, да е причина за появата на кисти на яйчниците и други. Редовната консумация на смокини може по естествен път да помогне за регулирането на този хормон.

Свързани статии

Към всички тези незаменими здравни ползи на смокините, добавете и тези на зехтина и ще се получи една невероятна комбинация, която ще ви помогне да елиминирате запека, стомашните болки, анемията, високите нива на холестерола.

Всичко, което ви трябва е стъклен буркан с капак, 20-30 сушени смокини и зехтин, колкото да ги покрие. Всичко това трябва да отлежи на тъмно и хладно място (може и в хладилник) в продължение на 40 дни. След това сутрин на гладно или преди всяко хранене на празен стомах, хапвайте по една смокиня.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време