Здраве и красота

Билки, които прочистват бъбреците

Пийте зелен чай и коприва

08.03.2016г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от жизненоважните органи в човешкото тяло, които имат функцията да отстраняват отпадъците и токсините от кръвта. Те работят заедно с други органи за регулиране на кръвното налягане, увеличаване на производството на червени кръвни клетки и за синтеза на витамин D.

Неправилното хранене, приемът на медикаменти, някои заболявания и недостатъчната консумация на вода и полезни течности, са причина за появата на песъчинки в бъбреците, а в по-късен етап и на образуването на камъни.

Ето защо е добре да знаем кои билки могат да бъдат нашата профилактика или да приемаме успоредно с лечението (само след предварително допитване с лекар).

Зелен чай

Зеленият чай се използва с лечебна цел от хилядолетия. Неговите листа съдържат съединения, известни като полифеноли (растителни антиоксиданти), които инхибират камъните в бъбреците. Консумацията на зелен чай действа противовъзпалително и има диуретични свойства.

За да подобрите състоянието на бъбреците, пийте всеки ден по 2-3 чаши отвара от зелен чай. Тази напитка ще ви помогне да подобрите и здравето на сърцето, кръвоносната система, мозъка, панкреаса и черния дроб, но също така ще подобри и метаболизма ви.

Джава чай

Този вид чай бива наричан още бъбречен чай и влиза в групата на натуралните лекове за бъбречни заболявания. Консумацията му помага на бъбреците да премахнат азотсъдържащи съединения. Бъбречният чай въздейства положително върху вече образували се камъни в бъбреците, подобрява функцията на тези органи и действа диуретично.

Мечо грозде

Тази билка е една от най-добрите за прочистване на бъбреците и пикочните пътища. Има антисептични и антибактериални свойства. Мечото грозде не е подходящо за прием от бременни жени.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа антиоксидантни съединения, полезни за функцията на бъбреците. Също така има прочистващи кръвта и бъбреците свойства, като спомага за елиминирането на токсините. Може да се консумира самостоятелно като чай или да се добавя към друг вид билкова напитка.

Свързани статии

Глухарче

Листата на глухарчето са едни от най-добрите естествени диуретици. Консумацията на чай от листа на глухарче спомага за укрепването на бъбреците, елиминирането на излишните течности, успокояване на раздразнената отделителна система.

Коприва

Копривата е още една чудесна билка, която може да използвате за лечение на инфекции на пикочните пътища. Тя има диуретичен ефект, като същевременно елиминира бактериите от бъбреците и пикочните пътища. Копривата ще намали и риска от появата на анемия и ще подейства детоксикиращо на организма.

Снимки: iStock

Коментирай