Здраве и красота

4-те най-богати на антиоксиданти зеленчука

Кои са те?

17.03.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които могат да бъдат включени в диетата. В тях се съдържат важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Антиоксидантите са едни от най-съществените хранителни вещества, защото предпазват организма от стареене, туморни изменения в клетките и други проблеми, свързани с оксидативния стрес.

Кои са най-богатите на антиоксиданти зеленчуци, които трябва задължително да присъстват в ежедневното ви меню?

Броколи

Варените или приготвените на пара броколи са много богати на антиоксиданти. Според изследванията честата консумация на броколи намалява риска от развитие на рак с до 15%. Броколите са полезни и за кожата, тъй като антиоксидантите в тях я правят по-мека, млада и здрава. Бръчките и фините линии ще ви сполетят по-късно в живота, ако хапвате броколи няколко пъти седмично.

В броколите се съдържа още ензимът тирозиназа, който има доказани противоракови свойства.

Лилав карфиол

Карфиолът е от семейството на броколите и неслучайно също е много богат на антиоксиданти. Още по-богат на тях от белия карфиол е лилавият. Лилавите храни са особено полезни като цяло и трябва да се набляга на тях по-често.

В лилавия карфиол се съдържат още много полезни фибри, които спомагат за разграждането на въглехидратите и мазнините. Включвайте лилав карфиол поне 3 пъти седмично в менюто си.

Червена маруля

Не си мислете, че червената маруля е ГМО. Тя е отделен сорт маруля, която е изключително полезна и богата на антиоксиданти. Слагайте я в сандвичи, салати, предястия.

Свързани статии

Артишок

Артишокът е много употребяван в средиземноморската кухня. Той е богат на калий и множество антиоксиданти. В листенцата му са съсредоточени големи количества фибри. Редовната консумация на артишок намалява драстично количеството на свободните радикали в организма.

Снимки: istock

Коментирай