Здраве и красота

Подправки за домашната аптечка

Как да облекчите настинката

08.04.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
снимка: pixabay

снимка: pixabay

Знаем, че билките и някои подправки могат да бъдат изключително полезни за здравето ни. Добавянето им към ежедневното ни хранене или когато сме неразположени, помага за увеличаване защитните сили на организма. Споделяме списък от 5 подправки, които винаги трябва да имате в домашната аптечка.

Риган срещу микроби

Риганът е изключително често използван в италианската кухня и почти винаги е част от рецептите за сосове и пица. Ароматната билка може да добавите и към супи и други ваши любими ястия. Честата консумация на риган в разумни количества осигурява антидиабетична защита.

Билката също така действа антибактериално, противопаразитно, а има и благоприятно влияние при хора страдащи от астма, артрит, мигрена, болки в мускулите, пърхот, диария, кандидоза и други.

Градински чай при възпаления

Градинският чай все повече навлиза и в нашата кухня. Добавете пресни листа или сушени към зеленчуци, месо и риба, към билките, с които си приготвяте чай. Билката има силни противовъзпалителни свойства и е чудесна за облекчаване на болки в гърлото, при възпаления на устната кухина, хрема, акне и други.

Ако искате да заздравите венците, добавяйте 1-2 капки масло от градински чай към пастата за зъби или изплаквайте устата си с отвара от билката. При акне нанасяйте директно върху засегнатите участъци отвара или етерично масло.

Розмарин за тонизиране

Розмаринът придава приятен вкус на ястия, приготвени във фурната, печени кореноплодни зеленчуци, меса, риба. Той е чудесен и за направата на чай. Ето защо, когато искате да намалите напрежението и стреса, пийте чай от тази билка.

Също така тя действа и болкоуспокояващо, противовъзпалително, антибактериално, стимулира храносмилането, подобрява кръвообращението, спомага за изгарянето на излишните мазнини и други. Когато се нанася върху кожата, може да облекчи различни състояния като акне например.

Мащерка при настинки

Мащерката също като ригана може да бъде добавяна към ястията или да се приема под формата на чай. Тя е чудесна, когато имате неразположения, страдате от настинки и грип. Богата е на антиоксиданти, които намаляват окислителния процес в клетките.

По време на настинки тя ще ви осигури добри количества важни витамини и минерали като витамин А, С и витамини от групата В, калий, калций и желязо. Когато страдате от упорита кашлица, винаги си правете чай от мащерка, защото тя подобрява дихателните функции.

Свързани статии

Куркума срещу рак

Куркумата често се свързва с индийската кухня. Нейният интензивен цвят прави ястията интересни, а вкусът им по-богат. Чудесно се съчетава с други подправки като кимион, кориандър, джинджифил и чесън. Може да я добавяте към меса, зеленчуци, супи.

Най-важното е, че куркумата не е просто подправка за овкусяване. Основната съставка, съдържаща се в нея, наречена куркумин, може да помогне за потискане на рака, като изолира туморната тъкан от съдовата система и по този начин раковите клетки „гладуват“.

 

Коментирай