Здраве и красота

4 заболявания, свързани със зъбните инфекции

Пародонтозата и периодонтитът причиняват сериозни последици за здравето

08.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Венците могат да подскажат за наличие на различни заболявания. Дори да не е налице някое от тези заболявания, изследванията показват, че възпаленията на венците повишават неколкократно риска от възникване на сериозни здравословни състояния.

Цветът и видът на венците говорят за тяхното състояние. Прекалено бледите и светлорозови венци могат да означават анемия. А яркочервеният и подут венец е симптом на възпаление като пародонтоза, пародонтит или периодонтит.

Нелекуваните зъбни инфекции доказано водят до повишаване на риска от някои сериозни заболявания. Кои са те?

Болестта на Алцхаймер

Проучване, публикувано в списание PLOS ONE констатира, че пародонтозата, пародонтитът и периодонтитът са свързани с повишен риск от деменция и затруднения в когнитивните способности, пише prevention.com.

Бактериите, причиняващи възпаления на венците са тясно свързани с тези, ускоряващи развитието на деменция. Учените все още не са напълно сигурни в пряката връзка между двете състояния, защото са необходими допълнителни изследвания.

Инфаркт и инсулт

Сърдечният и мозъчният удар са сериозни животозастрашаващи състояния. В списание Scientific Report е отразено друго изследване, което констатира повишени нива на специфичен вид бактерии в слюнката на пациенти след удар. Тези бактерии се свързват и със заболявания на венците.

Учените смятат, че дълго нелекуваните зъбни инфекции, както и напредването на възрастта правят стените на кръвоносните съдове по-слаби. Това улеснява преминаването на бактериите в кръвния поток и попадането им в мозъка и сърцето. Натрупването им там причинява някои видове сърдечен и мозъчен удар.

Сърдечносъдови заболявания

Зъбните възпаления и заболяванията на венците са свързани и със здравето на сърдечносъдовата система като цяло. Сърцето и кръвоносните съдове се влияят от скрити възпалителни огнища в организма, а венците са такова потенциално огнище.

Бактериите, които предизвикват заболявания на венците причиняват и усложняват наличните вече сърдечносъдови заболявания.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване на ставите. Изследванията показват, че тук отново бактериите, отговорни за причиняването на пародонтоза, пародонтит и периодонтит са виновни за възникването или усложняването на ревматоидния артрит.

Свързани статии

По-конкретно бактерията porphyromonas gingivalis е тази, която според изследванията не само води до по-ранна поява на ревматоиден артрит, но и спомага за по-скоростното му развитие и последици. Костите и хрущялите на пациентите биват разрушени значително по-рано, отколкото биха били, ако не е налице инфекция на венците, пише още prevention.com.

Тази бактерия произвежда ензим, който активизира имунната система на организма, насочвайки я към ставите и костите като по този начин тя атакува тъканите на собствения организъм.

Здравето на зъбите и венците не трябва да се занемарява, а това е най-често допусканата грешка от много хора.

Снимки: istock

Коментирай